Deense sterspeler Christian Eriksen gereanimeerd op het veld, maar bij bewustzijn en kan praten
Eriksen was bij bewustzijn toen hij van het veld werd gedragen. Foto: AFP

De EK-wedstrijd tussen Denemarken en Finland is zaterdagavond tijdelijk gestaakt, nadat sterspeler Christian Eriksen vlak voor rust in elkaar stuikte en gereanimeerd moest worden. De middenvelder is intussen bij bewustzijn en wordt in het ziekenhuis onderzocht. De wedstrijd werd hervat, inclusief de laatste minuten van de eerste helft.

Eriksen ontving de bal na een inworp en viel daarop zonder aanleiding in het gras. De voetballer bleef daarna minutenlang roerloos liggen op het veld. De spelers van de Deense nationale ploeg schermden hun 29-jarige sterspeler zo goed als mogelijk af van de camera’s en van het publiek door er collectief rond te gaan staan. Het was meteen duidelijk dat de toestand van Eriksen ernstig was. Hij kreeg een hartmassage en zelfs een defibrillator kwam eraan te pas. Hij werd uiteindelijk van het veld gedragen op een brancard.

Er dook vrij snel een bemoedigend beeld op van de voetballer terwijl hij op de brancard lag, met zijn ogen open. Intussen heeft de Deense voetbalbond laten weten dat de middenvelder bij bewustzijn is en in het ziekenhuis wordt onderzocht. Zijn manager Martin Schoots heeft aan de Nederlandse radio laten weten dat de voetballer ‘ademt en kan praten’.

De match werd hervat op verzoek van de spelers van Denemarken, nadat zij vanuit de kleedkamer via een videoverbinding contact met Eriksen hadden gehad. Dat zegt de Deense voetbalbond.

De Deense bondscoach Kasper Hjulmand zei na de match dat zijn spelers een enorme inspanning hebben geleverd door hun match met Finland af te maken. ‘Wat de spelers deden was ongelooflijk. Ik kon niet trotser zijn’, zei Hjulmand. ‘De spelers zijn uitgeput en emotioneel leeggezogen. We hadden twee opties. Vandaag de wedstrijd afmaken of morgen om 12 uur spelen. Iedereen wilde vandaag spelen. De spelers waren er zeker van dat ze niet konden slapen dus was het beter om de match nu af te maken.’

Hjulmand zei dat hij met Eriksen en diens familie had gesproken, en voegde eraan toe: ‘We werden er allemaal aan herinnerd wat het belangrijkste in het leven is: de gezondheid. Om mensen om je heen te hebben van wie je houdt. Al onze gedachten zijn bij Christian en zijn familie.’

De Rode Duivels zijn zoals gepland om 21 uur aan de aftrap verschenen, al was het voor enkelen van hen geen gemakkelijke avond. Eriksen is een ploegmaat van Romelu Lukaku bij Inter Milan en ook Jan Vertonghen en Toby Alderweireld kennen hem goed van bij Tottenham. ‘Ik hoop dat hij terug gezond geraakt, zijn twee jonge kinderen hebben hem nodig en wij ook als ploeg’, zei Lukaku na de match.

Deense sterspeler Christian Eriksen gereanimeerd op het veld, maar bij bewustzijn en kan praten
Foto: Pool via REUTERS