Nee, na vaccinatie wordt je arm niet magnetisch
Een magnetische arm? Onzin. Foto: rr

Voorwerpen kunnen na vaccinatie op injectieplek blijven kleven, maar niet door magnetische kracht. De universiteit van Namen deed de test om antivaxers de wind uit de zeilen te halen.

Verschillende mensen melden op sociale media dat er na covid-vaccinatie metalen voorwerpen op de plek van de injectie blijven hangen. Daaruit concluderen ze dat de arm magnetisch wordt na vaccinatie. Dat is klinkklare onzin, maar niet onschuldig. Antivaxxers gebruiken het om aan te tonen dat de vaccinatie een complot is, verklaarde Jean-Michel Dogné (Universiteit Namen) op de persconferentie van de taskforce vaccinatiestrategie. Daarom vond hij het belangrijk om de foute informatie te weerleggen.

Dogné stelde ook bij zichzelf vast dat na vaccinatie op de injectieplek een smartphone bleef plakken. Bij vier mensen die verschillende coronavaccins kregen (Moderna, Janssen en Pfizer) deed hij de test.

Uit het beperkte onderzoek blijkt dat er inderdaad heel wat voorwerpen na vaccinatie aan de arm kunnen blijven hangen, zoals muntstukken, smartphones, messen uit inox, aluminium bestek. Net zo goed blijft ook niet-magnetisch materiaal kleven, zoals een glazen petrischaaltje. Aan de andere arm, waar niet gevaccineerd is, was dat niet het geval.

Met de hulp van collega-natuurkundigen aan de universiteit mat Dogné het magnetisch veld rond de arm. Dat bleek uiterst zwak te zijn. ‘Logisch, gezien de vaccins geen metalen bevatten’, zegt Dogné.

Bovendien verdween ook de adhesie van de voorwerpen als er talkpoeder op de arm aangebracht werd. Dat poeder werkt dehydraterend.

‘Een mogelijke hypothese is dat de injectie voor een lokale ontstekingsreactie zorgt, wat kan leiden tot afscheiding van vocht en talg’, zegt professor vaccinologie Pierre Van Damme (UAntwerpen).

Dogné is niet van plan om zijn bevindingen op te pennen in een wetenschappelijke publicatie. ‘Dat maakt geen deel uit van mijn prioriteiten.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in