Tsitsipas kan als eerste Griek ooit een grand slam winnen
Tsitsipas zet Zverev opzij op weg naar de finale van Roland Garros. Foto: reuters

Stefanos Tsitsipas (ATP-5) heeft zich geplaatst voor de finale van Roland Garros. Als hij zondag ook die finale winnend kan afsluiten, wordt Tsitsipas de eerste Griek ooit die een grand slam op z’n palmares kan schrijven.

De Griek klopte de Duitser Alexander Zverev (ATP-6) in vijf sets. Na 3 uur en 37 minuten stond het 6-3, 6-3, 4-6, 4-6 en 6-3. Het is voor Tsitsipas de eerste keer dat ie zich kan plaatsen voor de finale van een grand slam. Hij kan nog meer geschiedenis schrijven als hij zondag de finale kan winnen.

Griekenland is geen tennisland, maar Tsitsipas doet er alvast alles aan om dat tij te keren. Hij was al de eerste Griek die zich bij de vijf beste tennismannen ter wereld mag rekenen. En ook de eerste Griek die een ATP-titel kon veroveren. Veel eerste plaatsen dus in zijn thuisland. De ultieme droom van Tsitsipas is om ook de eerste plaats op de ATP-ranking te bereiken.

De Griek is er nog maar 22, maar maakte al wel naam in de internationale tenniswereld. Op z’n zeventiende maakte Tsitsipas z’n opwachting in het profcircuit. Twee jaar later behaalde hij in Stockholm zijn eerste ATP-titel. Nu, vijf jaar later, staat de teller op zeven titels, waaronder het gerenommeerde toernooi in Monte Carlo. Vier keer bleek Tsitsipas de beste op hardcourt, driemaal op gravel.

Sisyfusarbeid

De volgende logische stap in de steile opgang van Tsitsipas in het tenniscircuit is het winnen van een grand slam. Maar dan moet hij in de finale wel voorbij Rafael Nadal of Novak Djokovic. De eerste is recordhouder in Parijs met liefst veertien toernooizeges. De tweede is het nummer één van de wereld.

Nadal en Tsitsipas stonden al negen keer tegenover elkaar. Het hoeft niet te verbazen dat Nadal het merendeel van die duels als winnaar afsloot. Maar, opvallend, Tsitsipas versloeg Nadal wel in het hol, en op de ondergrond, van de leeuw. Twee jaar geleden moest Nadal het onderspit delven op het toernooi van Madrid. Geheel kansloos is Tsitsipas dus zeker niet, maar Nadal heeft natuurlijk een speciale band met Parijs.

Ook tegen Djokovic kon Tsitsipas al twee keer winnen. Telkens op hardcourt. Op gravel lukte het hem nog niet om de Serviër te verslaan. Met vijf zeges uit zeven confrontaties slaat de balans door in het voordeel van Djokovic. De Griekse adonis zal zondag dus een sterk staaltje sisyfusarbeid moeten verrichten.