Rui Costa gediskwalificeerd, Deen Andreas Kron wint in Ronde van Zwitserland
Rui Costa (links) bolt als eerste over de finishlijn in Zwitserland. Foto: epa-efe

De Deen Andreas Kron (Lotto-Soudal) heeft de zesde rit in de Ronde van Zwitserland (WorldTour) gewonnen. Medevluchter Rui Costa bolde als eerste over de streep, maar werd gediskwalificeerd. De jury oordeelde dat z’n sprint niet reglementair was. De Ecuadoraan Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) blijft leider.

Van bij de start werd de knuppel in het hoenderhok gegooid. Uiteindelijk slaagde een groep van 39 renners erin om zich los te weken. In het peloton hield Ineos alles onder controle. De samenwerking vooraan liep niet gesmeerd en er werd slag om slinger gedemarreerd. David de la Cruz probeerde een fameuze solo, maar werd op de slotklim bij de lurven gevat. Uiteindelijk vocht een trio het uit aan de eindmeet: de Portugees Rui Costa, de Deen Andreas Kron en de Oostenrijker Hermann Pernsteiner.

Pernsteiner begon de sprint op kop, maar Rui Costa kwam er snel over. Met een lichte zwieper hield hij Kron af. Door die zwieper volgde een declassering voor de Portugees. Het peloton bolde op 2:50 binnen. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) kwam niet in de problemen en blijft leider.

Lotto-Soudal wint vandaag zo een tweede rit, na de sprintzege van Caleb Ewan in de Baloise Belgium Tour.