Zwijndrecht laat komende dagen nieuwe stalen nemen, ook Sint-Niklaas doet hetzelfde
Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

In een straal van ongeveer 1,5 tot 2,0 km rond de 3M-fabriek zullen de komende dagen stalen worden genomen van de ondiepe bodem en het grondwater. Er komt ook een analyse van seizoensfruit en -groenten, eieren en melk. Sint-Niklaas laat ook over het hele grondgebied stalen nemen.

Verschillende gemeenten in de perimeter van 15 kilometer rond de 3M-fabriek schakelen een versnelling hoger in de zoektocht naar de omvang van de PFOS-vervuiling op hun grondgebied. Sint-Niklaas kondigde vandaag een grootschalig onderzoek aan. De stad ligt nog in de perimeter die door de UAntwerpen onderzocht werd en waaruit bleek dat de vervuiling zo groot is dat afgeraden wordt meer dan twee eieren per week uit eigen tuin te eten.

De gemeente Zwijndrecht, waar de 3M-fabriek gelegen is, schiet de komende dagen al in actie. Stalen van de bodem, het water, groenten, eieren en melk worden geanalyseerd. De gemeente doet dat in samenwerking met Ovam.

De Vlaamse afvalstoffenmaatschappij mag maandag aan de Vlaamse overheid uitleggen wat de voorbije twintig jaar gebeurd is in dit dossier. Ovam wist al minstens sinds 2006 dat er een sanering van de gronden nodig was. Maar volgens Ovam was er toen nog te weinig kennis over de gevaren om de reikwijdte van het probleem te kunnen inschatten.

De extra ministerraad met Ovam erbij kwam de Vlaamse regering overeen na crisisoverleg over de demarche van Demir, die niet in goede aarde was gevallen bij haar collega’s.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in