Regering Trump legde beslag op gegevens van Democraten
Voormalig president Trump en toenmalig procureur-generaal Jeff Sessions Foto: AFP

In de beginperiode van Trumps’ presidentschap werd Apple gedagvaard om informatie door te spelen van zeker twee democratische volksvertegenwoordigers, hun stafleden en familie.

Dat meldt The New York Times. Een van hen was de vooraanstaande Democraat Adam Schiff. Volgens de krant probeerden openbare aanklagers erachter te komen wie de bronnen waren van de media, die destijds berichtten over contacten tussen medewerkers van Trump en Rusland. De verdenkingen van Justitie richtten zich op Democratische leden van de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden. Schiff is er tegenwoordig voorzitter van en was destijds de belangrijkste Democraat in de commissie.

De aanklagers, onder leiding van procureur-generaal Jeff Sessions, legden in 2017 en begin 2018 beslag op de dossiers van zeker twaalf mensen - onder wie een minderjarig kind - die een link hadden met de commissie. Apple zou alleen metadata en accountgegevens hebben overhandigd, geen foto’s, e-mails of andere content. Uiteindelijk konden die gegevens en ander bewijs niet aantonen dat het lek naar de media uit de commissie kwam.

Uitzonderlijke maatregel

Het opvorderen van dit soort informatie van congresleden is uitzonderlijk, bijna ongehoord, volgens de bronnen van The New York Times. Het gebeurt normaal enkel bij onderzoeken naar corruptie.

Apple kreeg ook een zwijgplicht opgelegd die dit jaar verliep. Daardoor konden de politici niet weten dat ze onderzocht werden tot het elektronicabedrijf hen deze maand daarover informeerde. Het onderzoek van Justitie werd later tijdens Trumps presidentschap nog eens heropend door William P. Barr, die toen procureur-generaal werd. Er werden ook dagvaardigingen afgeleverd voor journalisten, om zo te proberen achterhalen wat hun vertrouwelijke bronnen waren.