Barbora Krejcikova en Anastasia Pavlyuchenkova staan in de finale van Roland Garros
Barbora Krejcikova. Foto: AFP

De Tsjechische Barbora Krejcikova (WTA 33) en de Russische Anastasia Pavlyuchenkova (WTA 32) hebben zich donderdag geplaatst voor de finale op Roland Garros. Beiden staan voor het eerst in hun carrière in de eindstrijd van een grandslamtoernooi.

Barbora Krejcikova is de eerste Tsjechische in veertig jaar die de finale van Roland Garros bereikt. Het kostte haar wel wat moeite om de Griekse Maria Sakkari (WTA 18) na een marathonpartij van drie uur en negentien minuten tennis in drie sets (7-5, 4-6 en 9-7). Haar vijfde matchbal was de goede.

De 25-jarige Krejcikova kijkt zaterdag in de ogen van de 29-jarige Anastasia Pavlyuchenkova, die zich eerder vandaag wist te plaatsen door de Sloveense Tamara Zidansek (WTA 85) te verslaan in twee sets: 7-5 en 6-3 na 1 uur en 34 minuten. Beide speelsters stonden voor het eerst tegenover elkaar.

Pavlyuchenkova en Zidansek leken op weg naar een tiebreak in de eerste set, nadat ze elk twee keer hun opslagspel hadden ingeleverd. Bij 6-5 lukte de Russin echter nog een break. Ook in de tweede set ging Pavlyuchenkova drie keer door de service van Zidansek, zelf moest de Russin twee keer haar opslagspel afstaan.

Eerste grandslamfinale

Het wordt voor zowel Pavlyuchenkova als Krejcikova haar eerste grandslamfinale. Pavlyuchenkova telt twaalf WTA-titels op haar palmares. Haar laatste titel dateert wel al van mei 2018, in Straatsburg. Haar beste prestatie op Roland Garros dateert van tien jaar geleden, toen ze in de kwartfinales sneuvelde.

Krejcikova, jarenlang een topspeelster in het dubbelspel, won dit jaar haar eerste enkeltitel, ook in Straatsburg. Ze was ook verliezend finaliste in Dubai. Vorig jaar sneuvelde ze in Parijs in de achtste finales.