Homans tikt Somers op de vingers over moskee-communicatie
Foto: BELGA

De voorzitter van het Vlaams Parlement, Liesbeth Homans, tikt minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers op de vingers over zijn communicatie rond de erkenning van moskeeën eerder deze week. Somers ziet het probleem niet.

De minister zou dinsdagmiddag een vraag in de commissie krijgen over de moskee, maar verspreidde ’s ochtends al een persbericht. Die manier van werken kan voor Homans niet door de beugel. Zij gaat de kwestie ook aankaarten bij minister-president Jan Jambon.

Het probleem gaat terug naar de zitting van de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement over de erkenning van de Yesil Camii-moskee in Houthalen-Helchteren. Vlaams Belang-parlementslid Chris Janssens wilde minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) daar een vraag over stellen. Maar minister Somers verspreidde in de voormiddag al een persbericht met daarin ook communicatie over de erkenning van de bewuste moskee.

Groene moskee staat onder verhoogd toezicht

Die manier van werken schoot bij Vlaams Belang-parlementslid Chris Janssens in het verkeerde keelgat. ‘Dit is totaal respectloos ten aanzien van de volksvertegenwoordigers en bij uitbreiding het Vlaams Parlement’, zei hij.

Janssens kaartte de kwestie aan bij parlementsvoorzitter Liesbeth Homans en die bestempelt de werkwijze van Somers ook als ‘echt niet aanvaardbaar’. Zij stuurt de Open VLD-minister een brief waarin ze hem op de vingers tikt. Ook minister-president Jan Jambon mag een brief van Homans verwachten, waarin de parlementsvoorzitter nog eens aandringt op het naleven van de parlementaire spelregels.

‘Snelle beslissing’

Somers zelf ziet het probleem echter niet. ‘Mijnheer Janssens heeft die vraag al meermaals in de commissie gesteld en drong zelf aan op een snelle beslissing’, stelt de persdienst van de minister in een reactie. ‘Maandag heeft de minister het advies van de federale minister van Justitie ontvangen, de mensen van het moskeebestuur gesproken en onmiddellijk een beslissing genomen, zoals meneer Janssens zelf vroeg.’

Dat ministers eerst in de pers communiceren over vragen van parlementsleden is een oud zeer. Ook voormalig parlementsvoorzitter Jan Peumans voerde er een jarenlange kruistocht tegen. Ministers verdedigen zich vaak met het argument dat ze bedolven worden onder een lawine aan parlementaire vragen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig