De verwachte basketbalkampioen: Filou Oostende pakt tiende titel op rij
Foto: BELGA

Oostende heeft zich woensdagavond voor de 22e keer in de clubgeschiedenis en voor de tiende keer op rij tot Belgisch kampioen basket gekroond.

In de vierde wedstrijd van de finale versloegen ze Bergen met 62-69 waardoor de stand in deze finale, die naar een best-of-five gespeeld werd, op een onoverbrugbare 1-3 in het voordeel van de Kustploeg kwam. Oostende kwam pas maandag op een 1-2 voorsprong, na een 74-68 zege. Vorige week startte de titelverdediger met een 68-65 zege, afgelopen zaterdag was Bergen in eigen zaal met 71-59 te sterk.

Coach Dario Gjergja en Dusan Djordjevic vierden met Oostende hun tiende titel op een rij. Voor Jean-Marc Mwema en Pierre-Antoine Gillet was het de vijfde titel met de kustploeg. Loïc Schwartz veroverde zijn vierde titel met de West-Vlaamse basketbaltrots. Voor Schwartz was het echt een topseizoen. Hij werd tevens uitgeroepen tot Belgische Speler van het Jaar, een referendum van Het Nieuwsblad, en kreeg ook de trofee van MVP van de finale.

Eerder dit seizoen kroonde Oostende zich al tot bekerwinnaar. Bergen maakte jacht op zijn eerste titel. Drie keer eerder speelden de Henegouwers de finale. Daarin bleek twee keer Oostende (2006 en 2013) en één keer Charleroi (2009) te sterk.

Slotwedstrijd

Bergen begon woensdag goed aan de wedstrijd, maar het was de regerende landskampioen dia het eerste kwart na verloop van tijd naar zijn hand zette. Onder leiding van een sterke Schwartz stond Oostende 14-18 voor na de eerste tien minuten. Bergen was echter niet onder de indruk. In een evenwichtig tweede kwart, waarin het verschil nooit meer dan vijf punten bedroeg, kwam de ploeg van coach Bosnic terug tot 33-34 (14-18, 19-16).

Na de rust drukte Oostende zijn wil iets meer door. Schwartz ging door op zijn elan en zorgde ervoor dat de kustploeg een kloof van zeven punten sloeg na het derde kwart: 45-52. Maar de ploeg uit Henegouwen gaf zich niet gewonnen. In het vierde en laatste kwart knokte Bergen zich, dankzij een sterke Smith, terug in de wedstrijd en kwam terug tot 60-61. Oostende liet zich echter niet verrassen en drukte in de laatste minuten nog is extra door. Het won de wedstrijd, en een tiende titel op rij, met 62-69 (12-18, 17-17). Schwartz werd topscoorder met 20 punten, 5 rebounds en 2 assists.

Enkele hoogtepunten van de beslissende partij:

De verwachte basketbalkampioen: Filou Oostende pakt tiende titel op rij
Foto: BELGA