Twee gewonden bij vechtpartij in recreatiedomein Blaarmeersen in Gent
Foto: sdk

In Gent heeft er zich woensdagavond in het sport- en recreatiepark Blaarmeersen een vechtpartij voorgedaan waarbij twee personen verwondingen opliepen. Dat zegt de Gentse lokale politie. Het Gentse stadsbestuur overlegt donderdag met de politie en uitbater Farys over extra maatregelen, zegt de Gentse burgemeester Mathias De Clercq.

Het recreatiedomein liet vanaf woensdag 9 juni opnieuw toe dat er gezwommen wordt in het water van de Blaarmeersen. Een nieuw reservatiesysteem maakte registratie verplicht voor mensen die niet uit Oost-Vlaanderen komen, maar woensdagavond ontstond er een grote vechtpartij. De aanleiding is nog niet bekend, maar de politie kwam massaal ter plaatse. Ook de hulpdiensten werden opgeroepen.

Vorig jaar was er aan de strandzone van het domein al vaker overlast, die soms veroorzaakt zou zijn door Brusselse hangjongeren. Het reserveren en het controleren van de identiteitskaart moest de problemen beperken, maar woensdag liep de situatie opnieuw uit de hand.

‘Met de afbakening van het terrein en het reservatiesysteem voor bezoekers buiten Oost-Vlaanderen, hebben we maatregelen getroffen om het risico op incidenten te verkleinen. Jammer genoeg werden deze en vele andere regels niet nageleefd. Waardoor er opnieuw vechtpartijen uitbraken. Morgenvroeg bekijk ik samen met de burgemeester en de veiligheidsdiensten welke bijkomende maatregelen nodig zijn. We laten ons niet doen door relschoppers die niets te zoeken hebben op de gezinsplek van Gent’, zegt de Gentse schepen van Sport Sofie Bracke.

‘Plek voor iedereen’

Volgens de lokale politie zijn er uiteindelijk twee personen gewond geraakt. ‘De berichten van één slachtoffer met een messteek en één met een hersenschudding kloppen niet’, zegt politiewoordvoerder Bart De Cocker. ‘Er is één burger gewond geraakt en één persoon van de security. Die persoon wilde ruimte maken voor een ziekenwagen na de vechtpartij, maar hij kreeg flessen naar zich gegooid. Hij moest naar de EHBO-post maar toen hij die verliet werd hij opnieuw aangevallen. Het ging om jongeren afkomstig uit het Brusselse en de politie heeft hen gevraagd om de Blaarmeersen te verlaten en gevolgd tot aan het station Gent-Sint-Pieters.’ De Blaarmeersen werden niet afgesloten, maar tijdens de controle na de vechtpartij mocht niemand het terrein tijdelijk betreden.

‘De Blaarmeersen moeten een plek voor iedereen zijn. Dergelijk gedrag pik ik niet. Morgen zitten we samen met politie en Farys om verdere structurele maatregelen te bespreken’, stelt burgemeester Mathias De Clercq.

Brusselse jongeren

Het is niet de eerste keer dat er een vechtpartij uitbreekt in het domein. Vorig jaar werden ook al maatregelen getroffen door met een reservatiesysteem te werken. Wie binnenkomt moet ook zijn identiteitskaart tonen. Nu wil de stad nog extra maatregelen. Morgen zal er hierover overlegd worden met de politie.

Volgens een vrouw die in het domein werkt kwamen de aanstokers uit het Brusselse. ‘Ze kwamen hier in groepjes toe en zijn over of door de omheining geklommen. We wisten direct dat er amok van zou komen. Ze negeerden aanwijzingen van de redders en vielen mensen lastig. Vooral vrouwen voelden zich geviseerd’, zegt de vrouw die anoniem wenst te blijven. Maar het was duidelijk, zegt ze, dat ze een andere groep jongeren viseerden.

Na de vechtpartij werd het domein gesloten voor het publiek. Veel gezinnen, die van de zomerzon genoten, moesten hun dagje aan het water dan ook noodgedwongen onderbreken.

De politie is momenteel nog aanwezig. De jongeren zijn vertrokken. De politie houdt wel toezicht in het station Gent-Sint-Pieters.