Zaak Sanda Dia terug op lange baan
Foto: BELGA

De kans is groot dat de raadkamer pas na de zomervakantie zal kunnen beslissen over de verwijzing van 18 Reuzegommers naar de rechtbank.

Ilse Lommelen, de voorzitter van de raadkamer in Hasselt trekt zich niet vrijwillig terug uit de zaak-Reuzegom. Dat meldde het parket van Limburg dinsdagavond. Joris Van Cauter, de advocaat van één van de Reuzegommers, had Lommelen maandag gewraakt omdat hij van mening dat de rechter vooringenomen is.

Zij had haar griffier vorige vrijdag de opdracht had gegeven om alle 35 advocaten in de zaak op de hoogte te brengen dat de zaak voor behandeling klaar zou zijn. Van Cauter wilde op de zitting van maandag nog bijkomende onderzoeksdaden vragen. Maar in een brief naar Van Cauter had voorzitter Lommelen geschreven dat ze ‘de zaak zou behandelen’.

• Reconstructie | ‘Niemand wou ons helpen. We hebben Sanda moeten dragen terwijl we zelf helemaal verkleumd waren’

Andere advocaten kregen volgens welingelichte bron een meer algemenere brief. En zo leek het, aldus Van Cauter, dat de voorzitter standpunt innam en eigenlijk naar hem niet wilde luisteren. Omdat Lommelen geen stap opzij zet, moet het hof van beroep van Antwerpen zich over de zaak uitspreken. Dat kan volgende week of de week erna gebeuren. Maar als het hof van beroep de wraking afwijst, kan Van Cauter nog cassatieberoep aantekenen.

• ‘Wij willen geen heksenjacht, maar wel gerechtigheid voor Sanda’

Cassatie mag drie maand de tijd nemen om de zaak in behandeling te namen. Omdat we binnen een paar weken in vakantieperiode zijn, is de kans heel groot dat Cassatie zich pas in september uitspreekt. Tot dan ligt de verwijzingsprocedure helemaal stil. De zitting over de verwijzing van 28 juni heeft in dat geval ook helemaal geen zin.

‘De kans is inderdaad groot dat het september wordt’, zegt Sven Mary, de advocaat van de familie van Sanda Dia. ‘Dat is jammer maar het zal niets veranderen aan het feit dat er een rechtszaak zal komen. Dat kan niemand tegenhouden.’ .