Klaar voor de aftrap!
Foto: Shutterstock.com

Donderdag 17 juni neemt België het, in de tweede EURO 2020-wedstrijd van de Rode Duivels, op tegen Denemarken. Wat zijn de kansen voor de nationale ploeg, en waar zitten de uitdagingen? Een goed geïnformeerd speler is er twee waard.

Hun entrée tegen de Russen hebben de Rode Duivels alvast niet gemist, maar nu komen ze tegenover de nationale ploeg van Denemarken te staan. En die staat op papier alvast wat sterker dan de Russen. Van de vijftien historische interlandwedstrijden die onze nationale ploeg tegen de Denen speelde, heeft ze er even veel gewonnen als verloren, met drie keer gelijkspel. Wat wel een opsteker is, is dat de twee ploegen elkaar zo’n twintig jaar niet meer waren tegengekomen op het grasveld, en dat de twee wedstrijden die de ploegen weer wèl tegen elkaar speelden, in 2020, allebei overtuigend werden gewonnen door de Rode Duivels.

Zijn dat alvast kansen die je wel aanstaan?
Plaats hier je weddenschap! »

Belgen: in prima vorm

Wat de opstelling van de Belgische ploeg voor het EK betreft, toont bondscoach Roberto Martinez geen verrassingen. In de verdediging zet hij onder meer Toby Alderweireld en Jason Denayer, in het middenveld sterkhouders als Kevin De Bruyne, Leander Dendoncker en Youri Tielemans, als vleugels Thomas Meunier en Nacer Chadli, en in de aanval toppers als Romelu Lukaku, Dries Mertens en Jérémy Doku. In het doel staat titularis Thibaut Courtois - of Simon Mignolet of Matz Sels.

Een solide rooster, daar zijn alle experts het roerend over eens. Zelfs de twijfel over de vorm van middenvelder Axel Witsel, die wat tegenslag heeft gehad met blessures, ebt weg: er is zelfs sprake van dat hij tijdens de match tegen Denemarken zal spelen. En ook Eden Hazard, die wel fit is, maar bij zijn club Real Madrid een lichtjes belabberde beurt maakte tijdens de halve finale van de Champion’s League, toonde tegen Rusland dat hij mentaal weer stilaan in vorm komt: hij speelde tien minuten, en dribbelde tijdens die korte periode alvast de pannen van het dak.

Het derde zorgenkindje, een na een harde botsing tijdens de Champion’s League-match tussen Manchester City en Chelsea gekwetste Kevin De Bruyne, blijft nog eventjes out. Hij liep een dubbele breuk (neus en oogkas) in het gezicht op, waardoor Martinez nog eventjes wacht om hem op te stellen. Hopelijk hypothekeert het niet zijn deelname aan het volledige EURO 2020.

Tout court hebben de Belgen, op papier, ongeveer dezelfde winstkansen als tijdens het WK 2018. Dat werd alvast bevestigd tijdens de match tegen Rusland, toen de Rode Duivels niet alleen overtuigend wonnen met 3-0, maar ook toonden dat ze het veld op alle fronten beheersten.

Overtuigd van de overwinningskansen van de Belgen?
Wed hier! »

Russen: emotionele wedstrijd

Wat de Denen betreft, kun je natuurlijk niet om het uitvallen van Christian Eriksen heen. Die stuikte tijdens de EURO 2020-wedstrijd tegen Finland ineen na een hartfalen. Hij overleefde dat gelukkig, maar is nu op zijn minst uitgeteld voor de rest van EURO 2020, en het is volgens cardiologen niet zeker dat hij ooit nog wel op topniveau zal kunnen voetballen. De gebeurtenis overschaduwde de rest van de wedstrijd tegen Finland, dat uiteindelijk met 0-1 won.

Maar, verklaarde Belgisch bondscoach Martinez bij de terugkeer van de Rode Duivels naar het nationale oefencentrum in Tubeke, dat zegt niets over hoe de Denen er op 17 juni voor zullen staan. “Het wordt een heel emotionele wedstrijd, zeker voor de start”, schatte Martinez in. “Ik verwacht een heel ander Denemarken dan in de tweede helft tegen Finland, je kan de omstandigheden niet vergelijken.”

Martinez opperde daar nog bij dat de Denen tijdens de Nations League hebben getoond dat ze een sterk team zijn. Landscoach Age Hareide stelde voor EURO 2020 kleppers op, die tijdens het reguliere voetbalseizoen het mooie weer maken bij onder meer Dortmund, Feyenoord, Chelsea, Nice en Frankfurt. De Denen zullen wellicht ook felle steun van de fans krijgen, aangezien al hun wedstrijden in groep B in Kopenhagen zullen worden gespeeld, hun thuisbasis.

Weet je voldoende?
Wed dan hier op de wedstrijd Denemarken - België op 17 juni! »