Man die in 2017 tien jaar cel kreeg voor terrorisme is vrijgelaten onder voorwaarden
Themabeeld. Foto: rr

De strafuitvoeringsrechtbank van Brussel heeft beslist om Othman A., die in juni 2017 veroordeeld werd tot tien jaar cel door het Brusselse hof van beroep omdat hij aan het hoofd stond van een terroristische groep, vrij te laten onder voorwaarden. Dat meldt de advocaat van Othman A., meester Sébastien Courtoy, maandagavond aan Belga, die daarmee een bericht van RTL Info bevestigt.

‘De detentie zal niets meer opleveren voor de beklaagde, noch voor de samenleving’, aldus de strafuitvoeringsrechtbank aan RTL Info. ‘Mijn cliënt was destijds erg jong, nauwelijks 21 jaar’, aldus meester Courtoy. ‘Hij heeft nadien een opmerkelijk parcours afgelegd in de gevangenis. Hij volgde hogere studies en behaalde een masterdiploma. Hij volgde veertig deradicaliseringssessies en alle psychiatrische onderzoeken zijn gunstig.’ Othman A. wordt vrijgelaten na het uitzitten van een derde van zijn straf, een rariteit voor mensen die wegens terrorisme tot zware straffen veroordeeld zijn, aldus zijn advocaat.

Othman A. werd schuldig bevonden als leider van een groep die Syrië-strijders ronselde. De groep zorgde voor de contacten in de oorlogszone en voor financiële en materiële steun voor jonge Belgen die naar Syrië wilden trekken. Onder hen ook Najim Laachraoui, een van de zelfmoordterroristen van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig