Aanval op moslimfamilie in Canada: premier Trudeau spreekt van ‘terreuraanslag’
Politie onderzoekt de plaats waar het gebeurde. Foto: AP

De aanval op vier leden van een moslimfamilie zondag in het Canadese London, in de provincie Ontario, is een terreuraanslag. Dat zegt de Canadese premier Justin Trudeau. Een man reed met zijn pick-up in op de familie. Vier leden kwamen om, een vijfde ligt in het ziekenhuis.

De 20-jarige verdachte wordt vervolgd voor vier moorden en een poging tot moord. Hij reed na zijn daad door. Agenten arresteerden hem ongeveer 6 kilometer verderop. De politie denkt dat hij zijn slachtoffers aanviel vanwege hun religie.

‘Dit was geen ongeval’, aldus Trudeau in een toespraak in het parlement, ‘Dit was een terroristische aanslag, ingegeven door haat.’

Volgens de politie stonden vijf familieleden zondag rond 20.40 uur te wachten om een kruispunt over te steken toen een zwarte pick-up hen aanreed. De namen van de slachtoffers zijn niet bekendgemaakt, maar het gaat om een 74-jarige vrouw, een 46-jarige man, een 44-jarige vrouw en een 15-jarige tiener. Naast de vier dodelijke slachtoffers, werd ook een 9-jarige jongen uit het gezin in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis.

‘Er zijn aanwijzingen dat dit een geplande, voorbedachte handeling was, gemotiveerd door haat’, zei plaatselijk hoofdinspecteur Paul Waight tegen verslaggevers. ‘Er wordt aangenomen dat deze slachtoffers het doelwit waren omdat ze moslim waren’, aldus Waight.

Terrorisme

Een belangenorganisatie voor Canadese moslims meldt dat er geen relatie was tussen de slachtoffers en dader. ‘Hij kende ze niet. Dit is een terroristische aanval op Canadees grondgebied en zou ook zo moeten worden behandeld’, aldus de voorzitter.

‘We rouwen om de familie, van wie er nu drie generaties zijn overleden’, zei de burgemeester van Londen (Ontario), Ed Holder, tegen verslaggevers tijdens een virtuele persconferentie die samen met de politie werd gehouden. ‘Dit was een daad van massamoord, gepleegd tegen moslims, tegen Londenaren, en geworteld in onuitsprekelijke haat.’

Waight zei dat de lokale politie van de stad, gelegen ongeveer 200 km ten zuidwesten van Toronto, samenwerkte met de nationale politie rondom mogelijke beschuldigingen van terrorisme.

De aanval was de ergste aanval tegen Canadese moslims sinds een man in 2017 zes leden van een moskee in de stad Quebec neerschoot.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig