Houthi-rebellen vragen onderzoek naar bombardement op burgers
Foto: REUTERS

De Houthi-rebellen hebben zondag erkend dat ze een militaire basis in het noorden van Jemen in het vizier hebben genomen, in de buurt van het tankstation waar zaterdag volgens de regering veertien burgers zijn gedood. De Houthi’s vragen een onafhankelijk onderzoek naar de aanval.

Het officiële staatsagentschap beschuldigde zaterdag de Houthi’s van het bombardement op het tankstation in Ma’rib, het laatste bolwerk van het regeringsleger in het noorden van het door oorlog geteisterde Jemen. Er kwamen daarbij veertien burgers om.

In een tweet beloofde een verantwoordelijke van de Houthi-rebellen, Mohamed Ali al-Houthi, ‘schadevergoedingen’ als zijn organisatie verantwoordelijk wordt geacht. Het gebeurt niet vaak dat de rebellen, die gesteund worden door Iran, toegeven dat ze een doelwit hebben gebombardeerd in de buurt van een plaats waar burgers omkwamen.

‘We hebben het ministerie van Defensie (van de niet-erkende Houthi-regering, red.) bevraagd en ze zeiden dat ze enkel de basis gebombardeerd hebben’, zei Al-Houthi. ‘We vragen een onafhankelijke onderzoekscommissie naar de kwestie.’

Volgens twee inwoners van de regio bevindt het tankstation zich op ongeveer een kilometer van de militaire basis. Soldaten gaan er dikwijls met hun familie naartoe om hun auto vol te tanken.

• ‘Houthi-drones’ viseren Saudische olie

De Houthi’s proberen sinds februari de olierijke regio van Ma’rib te veroveren op het regeringsleger, dat gesteund wordt door een militaire coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Het conflict, dat in 2014 losbarstte met de inname van hoofdstad Sanaa door de Houthi’s, eiste al tienduizenden doden, zeggen humanitaire organisaties. Miljoenen anderen raakten ontheemd.

Meer dan twee derde van de 30 miljoen inwoners, die een groot risico lopen op epidemieën en hongersnood, hangt af van internationale hulp. De VN zeggen dat het de ergste humanitaire crisis ter wereld is.