CDU blijft met voorsprong grootste partij in Saksen-Anhalt
Deelstaatpremier Reiner Haseloff van Saksen-Anhalt, met zijn vrouw Gabriele in het stemlokaal Foto: REUTERS

Bij de parlementsverkiezingen in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt haalt de CDU van aftredend bondskanselier Angela Merkel volgens de eerste exitpolls 36 procent van de stemmen binnen. Het uiterst rechtse AfD blijft steken op 22,5 procent.

De CDU-zege in het Oost-Duitse Saksen-Anhalt komt onverwacht: de christendemocratische centrumpartij van deelstaatpremier Reiner Haseloff leek er de duimen te moeten zullen leggen voor de uiterst rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD), maar dat is dus niet gebeurd. Volgens de eerste uitslagen van televisiezenders ARD en ZDF haalt de CDU in de voormalige DDR-deelstaat meer dan één op de drie kiezers binnen (36 procent), en de AfD slechts 22,5 procent.

Die 36 procent is ruim zes procentpunt meer dan vijf jaar geleden. De klinkende overwinning is een boost voor CDU-boegbeeld Armin Laschet, die in september bij de nationale verkiezingen hoopt om bondskanselier Angela Merkel te kunnen opvolgen. Hij haalde het na een interne machtsstrijd van CSU-voorzitter Markus Söder, die veel aanhangers heeft in Saksen-Anhalt. Deze deelstaatverkiezingen werden/worden beschouwd als een belangrijke lakmoesproef voor de grote stembusgang.

Op nationaal niveau zijn de Groenen de grootste concurrent van de CDU, maar in Saksen-Anhalt kloppen ze af op 6,5 procent van de stemmen. De oostelijke deelstaat stemt over het algemeen rechtser, bij de lokale CDU-achterban leefde tijdens de verkiezingscampagne het gevoel dat de CDU onder Merkel te links was geworden. In één ruk werd ook het cordon sanitaire rond de AfD in vraag gesteld. De CDU-minister voor Binnenlandse Zaken van de deelstaat verklaarde op een bepaald moment dat hij geen problemen zag in een samenwerking met de AfD. Enkele uren later kreeg hij zijn ontslagbrief binnen. Volgens Laschet is samenwerken geen optie.

Kenia-coalitie

De socialistische SPD, die vandaag samen met CDU en Die Grüne de regeringscoalitie vormt in de staat, valt terug tot 8 à 8,5 procent (10,6 procent). De Groenen doen het zoals gezegd iets beter dan in 2016 (5,2 procent), met 6 tot 6,5 procent.

De in Oost-Duitsland traditioneel sterk scorende Die Linke worden met 11 procent (16,3 procent in 2016) de derde partij. De liberale FDP haalt voor het eerst sinds 2006 weer de kiesdrempel van 5 procent, met een score tussen de 6 en 6,5 procent.

Volgens de exitpolls kan Haseloff zijn ‘Kenia-coalitie’ (zwart, rood, groen) met de Groenen en socialisten voortzetten. Maar ook een CDU-SPD-FDP-coalitie (de ‘Duitsland-coalitie’) of een coalitie tussen CDU, Die Grüne en FDP (‘Jamaica-coalitie’) worden mogelijk. CDU heeft steeds aangegeven niet in een coalitie met AfD of Die Linke te willen stappen.