Pauselijke excuses voor Canadees internaat blijven uit
Paus Franciscus tijdens de kerkdienst vandaag, in Vaticaanstad Foto: AFP

Paus Franciscus heeft zondag zijn ‘pijn’ uitgedrukt over de ontdekking van de resten van 215 inheemse kinderen, op de site van een door de katholieke kerk geleid oud-internaat in het Canadese Brits-Colombia. Excuses bood hij evenwel niet aan.

Ondanks oproepen daartoe ging paus Franciscus niet zo ver om verontschuldigingen aan te bieden voor wat er in het katholieke internaat in Canada gebeurd is. Wel drukte de kerkvorst zijn medeleven uit.

‘Ik volg met pijn de berichten uit Canada omtrent de schokkende ontdekking van de stoffelijke resten van 215 kinderen in Brits-Colombia’, zei de Argentijn. De kinderen stierven in een residential school, een soort internaat waarvan er in Canada duizenden waren en waar kinderen van de inheemse inwoners gedwongen in werden ondergebracht. Zo moest hun ‘assimilatie’ in de Canadese maatschappij sneller gebeuren. Hun overlijdens zijn nooit aangegeven, de jongste kinderen waren amper drie jaar toen ze stierven.

De Canadese premier Justin Trudeau betreurde vrijdag dat de paus en de katholieke kerk weigeren hun ‘verantwoordelijkheid’ en ‘hun deel van de schuld’ te erkennen bij het leiden van internaten voor inheemse inwoners van het Noord-Amerikaanse land. Volgens hem is het tijd dat de katholieke kerk dit wel doet.

De paus ging zondag niet zover en zei gewoonweg: ‘ik ben verbonden met de Canadese bisschoppen in Canada en de hele katholieke kerk in Canada om mijn solidariteit uit te drukken met het Canadese volk, dat door dit schokkende nieuws getraumatiseerd is.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in