Amerikaanse democraten voeren forcing voor investering in infrastructuur
President Joe Biden. Foto: Getty Images

Al enkele dagen onderhandelen de Amerikaanse politieke partijen over het budgetplan van president Joe Biden. Daarin is onder meer 2.300 miljard dollar voorzien aan investeringen in de verouderde infrastructuur. De klok tikt, en de Democraten dreigen nu om woensdag hoe dan ook de wetgevende procedure te starten. Met of zonder Republikeinse steun.

Sinds de Amerikaanse president Joe Biden op 28 mei zijn budgetplan voorstelde, proberen de Democraten en Republikeinen tot een compromis te komen. Om zijn budgetten gestemd te krijgen heeft Biden immers een meerderheid nodig van 51 op 100, en liefst een nog groter draagvlak. Maar verschillende onderhandelingen leverden tot nog toe niets op.

‘De president hoopt nog steeds dat het goed komt, en ook Joe Manchin (de dissidente democratische senator van West Virginia, red.) hoopt op een oplossing die door beide partijen gedragen wordt’, zo zei Energieminister Jennifer Granholm vandaag aan CNN. ‘Maar geloof me: het Huis van Afgevaardigden zal woensdag hoe dan ook de wetgevende procedure starten.’ Met of zonder Republikeinse steun.

300 vs. 2.300

Maandag heeft Biden voor de derde keer een bilateraal onderhoud met de Republikeinse senator Shelley Moore Capito, nadat de onderhandelingen vrijdag alweer afsprongen. Biden weigerde in te gaan op het ‘tegenbod’ van de Republikeinen, die een investering van 300 miljard dollar in wegen, internetverbindingen en bruggen zien zitten. Biden mikt op minstens 2.300 miljard dollar voor openbare werken.

Maar ook in het Democratische kamp is nog niet iedereen mee. ‘Spelbreker’ is er Joe Manchin, de twijfelende Democraat die het zijn partijgenoten onmogelijk maakt meerderheid tegen minderheid hun zin door te drijven.

Belastingen

Biden wil die grote uitgaven ­financieren door de belastingen voor bedrijven en de hogere inkomens stapsgewijs te verhogen en door geld te lenen op de kapitaalmarkten. In 2022 zal het begrotingstekort groeien tot 1.800 miljard dollar, waarna het tijdelijk zal dalen, om in 2031 weer te stijgen tot 1.600 miljard dollar. Pas vanaf 2030 zullen de hogere belastingen voor bedrijven en op hoge inkomens de begrotingstekorten terugdringen.

Naast een facelift voor de infrastructuur heeft de president ook een ambitieus banenplan in de pijplijn zitten. Daar komt nog een enorme lap aan investeringen in medische zorg, kinderopvang en onderwijs bovenop: totaal prijskaartje zo’n 4.000 miljard dollar.