Mark Padun wint laatste rit Dauphiné, Richie Porte pakt eindzege
Mark Padun Foto: AFP

Mark Padun heeft na de voorlaatste ook de laatste rit in de Dauphiné gewonnen. De Oekraïner van Bahrain Victorious was na zeven Alpencols de sterkste renner van de dag en is de eerste renner sinds Wout van Aert in 2019 die twee etappes op rij op zijn naam kan schrijven. Richie Porte moest hard werken om zijn gele trui te verdedigen, maar hield uiteindelijk stand. Zijn ploegmaat Geraint Thomas ging in de laatste afdaling nog onderuit, maar zonder veel erg.

De achtste en laatste etappe in deze Dauphiné omvatte zes gecategoriseerde beklimmingen onderweg. Zou Richie Porte het geel mee naar huis nemen in Monaco of zou de trui alsnog van schouder veranderen na passages over de Côte d’Esserts-Blay, de Côte d’Hery-sur-Ugine, de Col des Aravis, de Col de la Colombière, de Côte de Châtillon-sur-Cluses en de Col de Joux-Plane? Geen vlakke aanloop in vergelijking met de vorige twee bergetappes, meteen was het klimmen geblazen en dat zorgde voor een ander scenario dan de voorbije dagen. Een vroege vlucht kreeg al snel vorm. Bora-hansgrohe, met Wilco Kelderman, vierde op 33 seconden, was duidelijk iets van plan, want het stuurde Patrick Konrad, de verliezer van zaterdag toen hij tuimelde van plek zeven naar 20 in het klassement, en nog twee ploegmaten vooruit.

Zij kregen het gezelschap van 14 andere renners: onze landgenoot Sander Armée, Valentin Madouas, Guillaume Martin, Jonas Vingegaard, Arcas, Imanol Erviti, Dorian Godon, Warren Barguil, Harry Sweeny, ritwinnaar van zaterdag Mark Padun, Julien Bernard, Kenny Elissonde, Pierre Rolland en Franck Bonnamour. In geen tijd reden ze een bonus van drie minuten bij elkaar, Konrad reed virtueel in het geel. Na enkele kilometers besefte Michael Schwarzmann van Bora-hansgrohe dat het te snel ging voor hem en hij viel terug. Intussen viel de opgave van Fabio Jakobsen te noteren, ook Mads Würtz Schmidt gaf op na een val.

Vooraan werd goed rondgedraaid, een tegenaanval met drie renners, waaronder Jan Bakelants, zou het lastig krijgen om terug te keren op de koplopers. Na fors gebikkel zou dat wel lukken, op 98 km sloten Bakelants, Martijn Tusveld en Michael Valgren aan. Twee Belgen dus in een kopgroep van 19 die zijn bonus zag stijgen naar vijf minuten. Het sein voor Ineos Grenadiers om in actie te schieten dus en toen ook Movistar een handje kwam toesteken in de achtervolging zakte de voorgift snel: naar 2:30 op drie km van de top van de vierde col van de dag, de Col de La Colombière. Iets daarvoor ging het te snel voor Chris Froome, de viervoudige Tourwinnaar timmert nog steeds aan zijn weg terug.

Padun valt aan

Intussen graaide de ritwinnaar van zaterdag, Mark Padun, vooraan telkens de bergpunten mee en zou hij op die manier de bergtrui van Lawson Craddock afsnoepen. De wedstrijd kabbelde voort, aan de voet van de laatste col van de dag, de Joux Plane, bedroeg de voorsprong opnieuw 2:50. Dat vond Mark Padun niet voldoende en hij reed weg bij zijn metgezellen.

In de groep der favorieten opende Nairo Quintana de debatten. Hij kreeg Ben Hermans en Steven Kruijswijk met zich mee. Dit trio vormde geen gevaar voor het klassement, en nam snel enkele lengtes. De Nederlander bleek de betere van de drie en liet hen achter. Hij zou daarna de ene na de andere vroege vluchter oprapen. Aan Mark Padun viel niets meer te beginnen. De Oekraïner rondde de top met drie minuten bonus op de groep favorieten waar het windstil bleef. Lopez probeerde even een gaatje te slaan op zo’n 2,5 km van de top, maar werd al snel tot de orde geroepen door Tao Geoghegan Hart. Porte had ook nog Geraint Thomas aan z’n zijde.

Enkel een aanval van Jack Haig, op 34 seconden van Porte in het klassement, en op zo’n 1,3 km van de top, droeg iets verder, maar in de afdaling van de Joux Plane bracht Geraint Thomas zijn kopman terug. Gevaar geweken dus, al was dat buiten de kamikazes van Astana gerekend. Zij zetten de nodige druk in de afdaling. Thomas was mee, Porte moest een gaatje laten. Voor Geraint Thomas liep het daarna fout, hij schoof weg in een bocht, maar kon snel verder.

Op het vlakke troepte de groep favorieten opnieuw bij elkaar, 8 renners sterk, enkel Geraint Thomas zat nog wat verder na zijn val. Veel vlak was er evenwel niet, de slotklim moest nog overwonnen worden en daar werd Porte wel stevig belaagd: door de jongens van Astana, daarna opnieuw door Jack Haig, vervolgens was het opnieuw de beurt aan Lutsenko. Porte moest aan de bak en heel wat brandjes blussen, maar slaagde daar met brio in.

En toen een gehavende Geraint Thomas terug de aansluiting maakte in het slot, hield de Welshman het tempo strak waardoor aanvallen uitbleven. Enkel Ben O’Connor zou nog wegspringen, maar die vormde met een achterstand van 1 minuut weinig gevaar voor Porte en zou aan de finish slechts 13 seconden terugnemen.

Padun verzwakte niet vooraan en soleerde naar zijn tweede zege op rij. Net zoals Wout van Aert in 2019. De eindwinst komt op naam van Richie Porte, voor Alexey Lutsenko en Geraint Thomas.

Uitslag:

1. Mark Padun in 4:06:49

2. Jonas Vingegaard +1’36”

3. Patrick Konrad

4. Ben O’Connor +1’57”

5. David Gaudu +2’10”

Eindstand:

1. Richie Porte in 29:37:05

2. Alexey Lutsenko +17”

3. Geraint Thomas +29”

4. Wilco Keldermann +33”

5. Jack Haig +34”