Nederlandse IS-moeder en drie kinderen teruggehaald
Het Koerdische vluchtelingenkamp Al-Hol. Foto: AFP

Een Nederlandse delegatie heeft zaterdag een Nederlandse vrouw en drie kinderen opgehaald uit een Koerdisch gevangenkamp in Noordoost-Syrië, zo heeft de Nederlandse regering bevestigd.

Bij monde van minister van Justitie Ferd Grapperhaus en minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag heeft de Nederlandse regering zaterdagavond bevestigd dat een Nederlandse vrouw en haar twee kinderen plus een ander kind naar Nederland worden gebracht.

‘Vanwege de privacy en veiligheid en gezien de noodzakelijke vertrouwelijkheid van dit soort operaties, kunnen wij verder geen mededelingen doen over deze specifieke casussen’, schrijven de ministers.

Eenmaal in Nederland wordt de vrouw aangehouden en vervolgd. De Raad voor de Kinderbescherming zal zich over de kinderen ontfermen.

De ministers spreken van een ‘speciale operatie onder zeer complexe omstandigheden’. Er is besloten de vrouw terug te halen ‘ter berechting in Nederland teneinde straffeloosheid te voorkomen’, aldus de bewindslieden.

Antwerpse Syriëstrijder

Volgens de Nederlandse krant NRC reisde de vrouw in 2013 op 19-jarige leeftijd af naar Syrië en trouwde met de Antwerpse Syriëstrijder Bilal Al Marchohi. Hij werd in 2019 in Irak ter dood veroordeeld.

De vrouw zat lange tijd met haar twee kinderen in een Koerdisch gevangenkamp in Noord-Syrië. Een Nederlandse rechtbank had de overheid vorig jaar een ultimatum gesteld. Als er niet meer zou worden gedaan om ervoor te zorgen dat de vrouw haar rechtszaak kon bijwonen, zou de rechtszaak tegen haar worden beëindigd. De regering lijkt met de repatriëring dat scenario te hebben willen voorkomen.

Het derde kind dat werd teruggehaald is een meisje van twaalf jaar dat door haar moeder zou zijn meegenomen naar Syrië en wier vader in Nederland een rechtszaak aanspande om haar terug te krijgen. De moeder van het kind is achtergebleven in het Koerdisch kamp.

Belgische kinderen

Ook de Belgische regering bekijkt samen met de Nationale Veiligheidsraad of het Belgische kinderen van IS-strijders uit de Syrische kampen kan terughalen, eventueel samen met hun moeders, zo had premier Alexander De Croo begin maart aangekondigd in de Kamer. Het zou gaan om maximaal 13 moeders en 27 kinderen die in Al-Hol en het kleinere kamp Roh verblijven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in