Israëlische inlichtingendienst waarschuwt voor toenemende oproepen tot geweld
Foto: REUTERS

Shin Bet, de binnenlandse inlichtingendienst van Israël, heeft in een ongebruikelijke verklaring gewaarschuwd dat het een toenemende en ernstige radicalisering vaststelt in ontvlambare debatten, vooral op sociale media. Die zouden kunnen ontaarden in bloedvergieten.

Sommige groepen of individuen zouden kunnen besluiten dat gewelddadige aanvallen of zelfs bloedvergieten legitiem zijn, waarschuwde Nadav Argaman, het hoofd van Shin Bet. Hij riep alle leiders op om onmiddellijk inspanningen te doen om de situatie te kalmeren.

Shin Bet beveiligt sinds donderdag de beoogde nieuwe premier Naftali Bennett, van de radicaal-rechtse partij Yamina. De 49-jarige politicus was op sociale media het mikpunt van haatberichten geworden. Er waren ook verschillende betogingen.

Aftredend premier Benjamin Netanyahu had scherpe kritiek geuit op Bennett, en beschuldigde hem zelfs van het ‘verraad van de eeuw’ door een nieuwe coalitie te vormen. Aanhangers van Netanyahu voeren de druk op om de eedaflegging van de geplande regering van acht partijen te verhinderen, blijkt uit mediaberichten.

De zoon van Yetanyahu, Yair, noemde de verklaringen van Argaman ‘een schande’. Hij beschuldigde links van het oppoken van haat tegen zijn vader en familie sinds twee jaar. ‘Nu proberen ze rechts het zwijgen op te leggen en doen ze politieke kritiek af als “agitatie”’, tweette hij. Zijn Twitter-account was even daarvoor tijdelijk geschorst omdat hij het adres van een politica had bekendgemaakt, die daardoor een meute betogers voor haar huis zag toestromen.