Geen gokreclame op VRT bij EK voetbal en Spelen, wel bij Tour
De Tourverslaggevers van de VRT: José De Cauwer en Michel Wuyts. Foto: VRT 2009

De VRT beperkt gokreclame rond sportprogramma’s in de sportzomer, maar bant ze niet helemaal. Programma’s over het EK voetbal en de Olympische Spelen krijgen geen gokbedrijf als sponsor, die over de Tour de France wel.

Tijdens het WK voetbal van 2018 kreeg de VRT kritiek voor een reclamedeal met een bedrijf dat sportweddenschappen aanbiedt. Spotjes waren te zien rond de wedstrijden. Verschillende politici stelden daar vragen bij. De Vlaamse Ombudsman lanceerde een aanbeveling om gokreclame van de VRT-schermen te bannen.

Een verbod kwam er niet. De federale regels zijn wel verstrengd voor alle media, maar de VRT kan nog reclame voor weddenschappen uitzenden. Ook de nieuwe beheersovereenkomst sloot de deur niet: er staat enkel in dat de VRT ‘een strikter beleid’ zal uitwerken rond gokreclame.

Eerder dit jaar zei VRT-topman Frederik Delaplace in het Vlaams Parlement dat de omroep een voorstel aan het uitwerken was. Hij wees erop dat de gokreclame, los van de Nationale Loterij, 3 miljoen euro inkomsten oplevert. ‘We moeten daar dus omzichtig mee omgaan’, zei hij.

Nu deze zomer drie grote sportevenementen op de agenda staan, zegt een VRT-woordvoerder dat de openbare omroep ‘de druk van reclame voor kansspelen doet verminderen’. Concreet: er zal geen gokreclame te zien zijn rond de wedstrijden van het EK voetbal en de Olympische Spelen. De uitzendingen van de Ronde van Frankrijk laat de VRT wel nog sponsoren door een kansspelbedrijf. Het gaat vaak om langlopende contracten die niet zomaar kunnen worden stopgezet, aldus de VRT.

Ook de website Sporza van de openbare omroep blijft trouwens gokreclame verspreiden.

Tijdens het EK zullen er op de VRT en de Franstalige RTBF spots te zien zijn waarin de Kansspelcommissie waarschuwt voor de gevaren van een gokverslaving, zo raakte vrijdag al bekend. Die campagne kreeg financiële steun van een vereniging van vijf legale private gokbedrijven. Zij betalen de reclameruimte aan de omroepen.