Trump keert terug op Facebook… in 2023
Foto: AFP

Donald Trump kan de toegang tot zijn Facebook-account terugkrijgen in januari 2023, heeft het sociale netwerk vrijdag bekendgemaakt. Dat is twee jaar nadat hij er de lof zong van de gewelddadige bestormers van het Capitool.

De beslissing van Facebook heeft iedereen verrast. Van zijn eigen Toezichtsraad had het bedrijf in mei zes maanden de tijd gekregen (tot november dus) om te beslissen tot wanneer de schorsing van Trump zou lopen.

Facebook had Trump op 7 januari, de dag na de bestorming van het Capitool, voor onbepaalde tijd geschorst, wegens schendingen van de gebruiksregels. Maar volgens de Toezichtsraad kon dat niet: de schorsing moest ofwel levenslang zijn, ofwel van een welbepaalde duur. Facebook heeft de knoop sneller dan verwacht doorgehakt: het wordt twee jaar. Al houdt het bedrijf een slag om de arm: als er in januari 2023 nog ‘gevaar voor de publieke veiligheid’ is, kan de schorsing worden verlengd.

Bovendien heeft het bedrijf, zoals de Toezichtsraad had gevraagd, voor het eerst duidelijk op papier gezet hoe het omgaat met overtredingen van zijn regels door publieke figuren. Facebook maakte de beslissingen bekend in een blogbericht ondertekend door zijn vice president of global affairs Nick Clegg, de voormalige Britse vice-premier.

Dat betekent dat Donald Trump een perspectief heeft om terug te keren op sociale media. Weliswaar te laat om via dat kanaal een stempel te drukken op de congresverkiezingen van 2022, maar ruim op tijd voor de Presidentiële verkiezingen van 2024. Trump speculeerde er al herhaaldelijk op, dat hij zich dan weer kandidaat wil stellen. Zonder toegang tot de grote sociale media, zou hij met een belangrijke handicap starten.

Blog

Het belangrijkste sociale medium voor Trump was Twitter, waar hij bijna 90 miljoen volgers had. Maar dat netwerk heeft hem levenslang gebannen. Op Facebook volgen ‘maar’ 32 miljoen mensen zijn pagina.

Afgesneden van Twitter en van Facebook, zocht ex-president Trump de afgelopen maanden andere kanalen om het Amerikaanse publiek te bereiken. Een maand lang schreef hij korte, Twitter-achtige blogberichten op zijn website Donaldjtrump.com. Maar die blog, From the desk of Donald Trump, werd deze week plots opgedoekt. Volgens een adviseur van Trump, Jason Miller, was die blog bedoeld als een tijdelijk platform in afwachting van een eigen sociaal medium dat Trump wil lanceren. Maar van dat nieuwe sociale medium is niets meer vernomen sinds diezelfde Jason Miller er in maart voor het eerst over vertelde.

Nieuwe regels

Wanneer Trump terugkeert op Facebook, moet hij wel rekening houden met strengere regels. De voorbije jaren hanteerde Facebook het principe dat uitspraken van een politieke leider ‘nieuwswaardig’ zijn. Zelfs als ze de normale regels van het platform schenden, kan Facebook ze toch ongemoeid laten. Dat was al minstens sinds 2019 de motivering van Facebook om zijn eigen gebruiksregels op het vlak van haatberichten, oproepen tot geweld en desinformatie niet (of toch niet altijd) toe te passen op Donald Trump.

Voortaan genieten politici niet meer automatisch die nieuwswaardigheids-uitzondering. En op overtredingen staan voor het eerst duidelijke straffen. Publieke figuren kunnen op Facebook, in periodes van publieke onrust en geweld een schorsing van 1 maand tot 2 jaar oplopen als ze de regels ernstig schenden. Gaan ze opnieuw in de fout, dan is een permanente ban mogelijk.