Meerdere straten in Vlaams-Brabant, aan de westkant van Brussel, staan onder water door het onweer dat daar vrijdagnamiddag is overgetrokken. In meerdere deelgemeenten is de wateroverlast aanzienlijk. Ook het treinverkeer is verstoord.

Een eerste onweerszone is rond 14 uur al over Brussel en delen van Vlaams- en Waals-Brabant getrokken. Daar waren talrijke meldingen van hevige regenval, bliksem en donder. Op de snelwegen aan de westkant van Brussel was aanzienlijke hinder door water op de weg, waardoor onder meer op de E40 in Ternat en de R0 in Huizingen files ontstonden.

‘Die onweerslijn is iets vroeger dan verwacht op gang gekomen’, zegt Nicolas Roose van NoodweerBenelux. ‘En nu komt er nog een tweede, die zich aan het vormen is boven Frankrijk. Het is dus nog niet gedaan voor vandaag.’ Er is heel wat verkeershinder, door ondergelopen tunnels in Brussel staat het verkeer muurvast. Ook het treinverkeer is op verschillende plaatsen verstoord, zo meldt NMBS en onder meer het metrostation aan Hallepoort staat onder water.

Wateroverlast en stormschade

Weerman Frank Deboosere sprak bij de VRT van een ‘potentieel gevaarlijke situatie’. Naast heel wat regen voorzien de weermodellen windstoten van 70 tot een lokale 90 kilometer per uur. Omdat de bomen vol in blad staan, kan er stormschade ontstaan. Een lokale bui met hagelbollen tot drie centimeter groot zit ook in de voorspellingen. Er waren al 27855 bliksemontladingen in België vandaag, waarvan 2834 de grond raakten.

In Schepdaal stortte aan de chirolokalen een muurtje in op een geparkeerde auto, maar gelukkig vielen daarbij geen gewonden. Het vaccinatiecentrum in Dilbeek, gevestigd in een oud bedrijfsgebouw, kreeg heel wat water binnen. Ook in Sint-Genesius-Rode veroorzaakte het onweer wateroverlast. Het Kerkplein en de Dorpsstraat kregen het het zwaarst te verduren. ‘Het water stond twintig tot dertig centimeter hoog’, zegt schepen Miguel Delacroix. ‘Onder meer het KBC-bankfililaal, het Griekse restaurant Mykonos en enkele woningen hebben water binnengekregen. Het kinderdagverblijf is gespaard gebleven.’

Ook in Tessenderlo had de brandweer de handen vol. Rond 17.30 uur liepen bij de hulpdiensten de eerste meldingen inzake wateroverlast binnen. In een mum van tijd kwamen straten blank te staan. In de Brusselse gemeente Sint-Gillis zijn deze namiddag tien mensen geëvacueerd nadat een gang in een woning in de Albaniëstraat instortte. Toen de brandweer schuren opmerkte in de muren van enkele andere woningen, werd beslist om twee woningen te evacueren. ‘De instorting en de scheuren lijken het gevolg van een langdurige waterinsijpeling maar mogelijks heeft de zware regenval de situatie verergerd’, verklaarde brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

Zondag wordt droog

‘Na middernacht trekken de buien door naar Nederland. Zaterdag kan het nog regenen, maar het wordt niet onweerachtig. Vanaf zondag komen we terecht in een rustige weerssituatie. Volgende week schommelen de temperaturen tussen 20 en 25 graden. Mogelijk is het zelfs de start van een langdurige droge periode met echt Belgisch zomerweer,’ zegt Roose.

Is een onweer als dit uitzonderlijk? ‘De maanden mei en juni vormen traditioneel de start van het onweersseizoen in de Benelux. We gaan de komende maanden nog meer onweer over ons heen krijgen. Naarmate de temperatuur toeneemt, is er grotere instabiliteit in de lucht. Een temperatuur rond de 25 graden is ideaal voor het ontstaan van onweersbuien.’

Wat te doen bij schade door onweer?

Wie de brandweer nodig heeft tijdens onweer, bijvoorbeeld voor wateroverlast, belt het best naar 1722, tenzij er mensenlevens in gevaar zijn. Het noodnummer 112 geeft voorrang aan wie dringend een ziekenwagen nodig heeft, een huis dat in brand staat of dreigt in te storten of als er op een drukke weg een risico is op een auto-ongeluk. Je kan ook een online melding voor stormschade aanmaken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig