Russische tennisspeelster aangehouden in Parijs vanwege mogelijke matchfixing op Roland Garros
Yana Sizikova (links) zit in voorlopige hechtenis

De 26-jarige Russische tennisspeelster Yana Sizikova, het nummer 101 van de wereld op de dubbelranking, is donderdag in Parijs aangehouden in het kader van een onderzoek naar mogelijke matchfixing tijdens een dubbelwedstrijd vorig jaar op Roland Garros. Dat heeft het persagentschap AFP vrijdag vernomen bij het parket.

Sizikova is donderdagavond in voorlopige hechtenis geplaatst na een dubbelwedstrijd in de eerste ronde op het Parijse gravel. Daarin verloor Sizikova samen met haar landgenote Ekaterina Alexandrova met tweemaal 6-1 van de Australiërs Storm Sanders en Ajla Tomljanovic.

Sizikova is opgepakt in het kader van een onderzoek dat op 1 oktober werd geopend. Er zijn vermoedens van ‘sportieve corruptie’ en ‘georganiseerde oplichting’.

Vorig jaar vormde Sizikova op Roland Garros een tandem met de Amerikaanse Madison Brengle. In de eerste ronde gingen ze toen met 7-6 (10/8) en 6-4 onderuit tegen de Roemenen Andreea Mitu en Patricia Tig. Vooral het vijfde spel in de tweede set is verdacht, een blanco spel dat gewonnen werd door Mitu en Tig na twee dubbele fouten van Sizikova. Volgens een bron dicht bij het dossier werden abnormaal hoge bedragen ingezet op de afloop van dat spel, ‘enkele tienduizenden euro’s’.

Als dubbelspeelster won Sizikova één toernooi, in 2019 in Lausanne.