camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Overlegcomité

Onbezorgd de grens over? Of toch test en quarantaine?

Moet u nog getest worden en/of in quarantaine als u terugkomt van een buitenlandse vakantie? Het Overlegcomité legt vandaag definitief de regels vast. Tegelijk komt er meer duidelijkheid over het sluitingsuur voor de horeca binnen.

vrijdag 4 juni 2021 om 3.25 uur

Hoe ver reikt ons rijk der vrijheid straks? Er zal nog veel getest moeten worden, deze zomer, blijkt nu al. Thierry Roge/belga

Er moeten vanmiddag nog verschillende knopen doorgehakt worden, maar de grote lijnen liggen al vast. De Standaard kon het rapport van het coronacommissariaat inkijken, dat de basis vormt voor de discussie in het Overleg­comité.

1. Reizen

Het kriebelt bij heel veel Belgen om de komende maanden opnieuw de wijde wereld in te trekken. België bepaalt niet welke regels u moet naleven om naar een ander land te gaan, maar wel de ­regels voor inwoners en niet-inwoners die ons land binnenkomen. Wie ons land ­binnenkomt, zal nog altijd een PLF-formulier moeten invullen. Het Europese digitale corona­certificaat is niet verplicht om ons land te betreden. Het wordt ­beschouwd als een hulpmiddel.

Voor wie uit een groene of oranje zone komt, is het eenvoudig. Die moet zich niet laten testen en moet evenmin in quarantaine. Het maakt dan niet uit of hij op dat ­moment al dan niet gevaccineerd is. Hetzelfde geldt voor Belgische inwoners die terugkomen uit een zogenoemd derde land (niet-EU) dat op de ‘witte lijst’ staat van de Europese Unie.

Premier De Croo belooft elke Belg
twee gratis PCR-tests. Eerder bleek dat één gratis test per Belg
al tussen 32 en
106 miljoen zou kunnen kosten

Voor wie uit een rode zone komt, ligt het een pak ingewikkelder. Wie gevaccineerd is, zal zich ook in dat geval niet moeten laten testen en niet in quarantaine moeten bij terugkeer naar of aankomst in België. Een discussiepunt is nog wat onder ‘gevaccineerd’ verstaan wordt. Volstaat de eerste prik of ­beschouwt men iemand pas als gevaccineerd als hij twee prikken kreeg? De consensus groeit om ­iemand pas twee weken na de tweede prik als gevaccineerd te ­beschouwen.

Kama beweegt: reizen in tijden van corona

Wie in het verleden al positief heeft getest, en ons land betreedt tussen de 14 en 90 dagen na die ­positieve test, moet zich ook niet laten testen of in quarantaine.

In alle andere gevallen zal aan de Belgische inwoners ouder dan 6 jaar wel een test gevraagd worden. Voor wie ouder is dan 16 jaar, moet dat een PCR-test zijn. Er is nog discussie of voor jongeren en kinderen onder de 16 jaar een sneltest volstaat. De test kan plaats­vinden bij afreis in het vakantieland of bij terugkeer. Als de test ­negatief is, is geen quarantaine ­nodig. Niet-inwoners moeten bij aankomst een negatieve test kunnen voorleggen die niet ouder is dan 72 uur. Er is nog discussie of wie daar niet in slaagt, in quarantaine moet bij aankomst in België of gewoon de toegang tot het grondgebied wordt geweigerd.

Inwoners en niet-inwoners die (terug)komen uit een derde land (niet-EU) dat niet op de witte lijst staat, waar het virus dus nog stevig woedt, moeten zich de dag dat ze België binnenkomen laten testen, ook als ze kunnen bewijzen dat ze volledig gevaccineerd zijn. Zonder vaccinatiebewijs wordt er zelfs aan gedacht om de reiziger alleen toe te laten als hij een essentiële reis maakte. Wie uit een land komt waar een van de gevaarlijke varianten rondwaart, zal aan nog strengere regels onderworpen worden.

2. Gratis PCR-test

Of we welkom zijn op onze favoriete reisbestemming, zal van het ­betrokken land afhangen. Als u naar Spanje wil, zal dat onder de Spaanse voorwaarden zijn. Al heeft de Europese Commissie aanbevelingen uitgevaardigd om de regels zo veel mogelijk gelijk te laten ­lopen. Premier Alexander De Croo (Open VLD) zei gisternamiddag in de Kamer dat de meeste landen zullen kiezen voor een volledige vaccinatie of een recente PCR-test. Wie nog maar één prik kreeg, zal zich dus vaak voor vertrek moeten laten testen. De Croo belooft twee gratis PCR-tests voor wie nog niet de kans had om zich volledig te ­laten vaccineren. Daaraan hangt een fors prijskaartje. Het coronacommissariaat berekende eerder dat één gratis PCR-test voor reizigers en deelnemers aan grote ­evenementen de schatkist al tussen 32 en 106 miljoen euro zou kosten. Het bedrag hangt af van hoeveel landen zo’n test van Belgische inwoners blijven vragen.

3. Horeca

De horeca mag volgende week woensdag, 9 juni, onder bepaalde voorwaarden ook binnen weer klanten ontvangen. Op het vorige Overlegcomité werd beslist dat de binnenruimtes al om 22 uur moeten sluiten, terwijl de terrassen mogen openblijven tot 23.30 uur. ‘Om chaos te vermijden’, zal de Vlaamse regering pleiten om het sluitingsuur gelijk te trekken of zelfs nog een beetje later te laten ingaan. Als de Rode Duivels door­stoten naar de achtste finales van het EK en verlengingen moeten spelen, wordt er al gevoetbald tot na middernacht. Maar de andere ­regio’s zitten daarover niet op ­dezelfde lijn.

4. Sociale contacten

Met het nieuwe ministerieel ­besluit van 9 juni staat er geen ­beperking meer op wie u mag knuffelen. Bovendien worden tuinfeesten tot vijftig personen mogelijk. Het Overlegcomité zal een aantal tips lanceren om die sociale contacten en feesten zo veilig ­mogelijk te laten plaatsvinden. Die tips gaan onder meer over een goede handhygiëne, het dragen van een mondmasker als de afstand niet bewaard kan worden en niet alle aanwe­zigen gevaccineerd zijn, tot de aanbeveling om goed te ­ventileren.

De podcasts van De Standaard