De Croo terug naar Kamer om uitleg te geven na discussie over regeringscommissaris: ‘Geen discrepantie binnen regering’
Premier De Croo. Foto: BELGA

MR-minister David Clarinval heeft op het kernkabinet wel degelijk aangegeven dat de MR gekant is tegen de beslissing, zonder overleg, over de benoeming van Ihsane Haouach tot regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Dat heeft Clarinval donderdag getweet. Eerder had premier Alexander De Croo (Open VLD) aangegeven dat die benoeming binnen de kern niet in vraag was gesteld. De premier keerde donderdagavond dan maar terug naar de Kamer om bijkomende uitleg te geven.

‘Deze ochtend heb ik in de Kern als vertegenwoordiger van de MR duidelijk ons verzet kenbaar gemaakt tegen het besluit dat staatssecretaris Sarah Schlitz (Ecolo), zonder overleg, heeft genomen om Ihsane Haouach tot nieuwe regeringscommissaris te benoemen’, meldde minister Clarinval op Twitter. In de Kamer had premier De Croo nog gezegd dat de beslissing op het kernkabinet ‘door geen enkele partij in vraag werd gesteld’.

Zowel De Croo als Clarinval hebben een punt. Het klopt dat niemand op het kernkabinet heeft gevraagd terug te komen op de benoeming, die uitsluitend de bevoegdheid is van de staatssecretaris. De MR heeft wel aangegeven dat iemand die de functie van regeringscommissaris bekleedt, volgens de partij geen geloofstekenen kan dragen, en dat ze in die zin de benoeming van Haouach niet steunt.

De Franstalige liberalen blijven echter bij hun standpunt en benadrukken dat ze tegen de benoeming gekant blijven. ‘De benoeming van een persoon die een religieus teken draagt als regeringscommissaris is gebeurd zonder akkoord van de MR, die via alle mogelijke manieren haar afkeuring heeft uitgesproken. Niet iedereen deelt onze verdediging van de neutraliteit. De wet moet veranderen’, stelde voorzitter Bouchez eveneens op Twitter.

Door de onduidelijkheid en de kritiek daarop, onder meer van N-VA, besliste premier De Croo donderdagavond om terug te keren naar de Kamer. Daar probeerde hij de onduidelijkheid weg te nemen door te benadrukken dat er ‘geen enkele discrepantie’ is binnen de regering.

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover vindt dat de verklaringen van MR en Open VLD over de benoeming van Haouach met elkaar ‘op gespannen voet’ staan. Hij dringt erop aan dat de premier terugkeert naar de Kamer om tekst en uitleg te geven en wordt daarin gevolgd door andere oppositiepartijen.