Operational buyer bij NMBS? Een job die een perfecte klantenervaring nastreeft
Foto: NMBS

De procurementafdeling zorgt voor alle aankopen voor NMBS. Haar rol? Adviseren en de interne klant begeleiden. Voor een aanvraag het beste aanbod op de markt zoeken dat beantwoordt aan de wensen en noden. De sleutel tot succes? Een goede samenwerking met de klant en een goed begrip van de huidige en toekomstige noden. Als aankoper bij NMBS maakt Aline er een erezaak van een optimale prijs-kwaliteitverhouding te bieden en de directe en indirecte kosten te minimaliseren.

“Ik werk bij NMBS sinds 2019. Na een master Bedrijfsmanagement ben ik spontaan vertrokken naar het eiland Réunion, waar ik heb gewerkt in een patisserie. Ik stond in voor de aankoop van machines, maar ook van grondstoffen zoals cacaobonen. Eens teruggekeerd naar België heb ik drie jaar een winkel uitgebaat. Dus eigenlijk had ik in al mijn vorige functies te maken met aankoop. Een selectiekantoor contacteerde me met een aanbod. Ik solliciteerde onder meer omdat NMBS een groot bedrijf is waar je kan doorgroeien naar andere functies.”

Ik vind het contact met de leveranciers heel leuk.

“Als aankoper bij NMBS schaf ik noodzakelijk materiaal aan voor het goed functioneren van de trein. Dat kunnen heel verschillende producten zijn: van remkabels tot motorolie. Het is mijn taak de aanvragen van verschillende werkplaatsen te beheren. Ik behandel de aanvraag, ontvang offertes van verschillende leveranciers en vergelijk ze. Als het mogelijk is, onderhandel ik met hen en daarna plaats ik een bestelling. In feite sta ik in voor het hele proces: vanaf de aanvraag tot de bestelling.

Het contact met de werkplaatsen (onze interne klanten) vind ik erg interessant. Zij weten wat ze willen, maar we begeleiden hen en kijken kritisch naar hun behoeften. Ook het contact met de leveranciers is interessant: naarmate we meer met hen samenwerken, creëren we ook een band. Daardoor kunnen we later ook makkelijker onderhandelen.”

Een ondersteunende leidinggevende is belangrijk

“Toen ik net was begonnen, waren mijn taken wat repetitief. Maar ik heb het geluk een leidinggevende te hebben die echt luistert naar mijn wensen. Vandaag is mijn rol al een beetje veranderd, wat ik heel fijn vind. We hebben drie teams op onze dienst, elk verantwoordelijk voor specifieke producten. Ik vorm de link tussen die teams. Ik verzeker voornamelijk dat de bestellingen op tijd worden verzonden en dat er een goede nazorg is. Mijn rol is meer en meer transversaal. En daarnaast heb ik een nieuw klein project. Soms willen de werkplaatsen alleen een offerte krijgen om na te gaan of het beter is om het onderdeel te herstellen of om een nieuw onderdeel te kopen. Ik ben daarvoor een nieuw systeem op poten aan het zetten. Dat geeft afwisseling in mijn werk.”

Eerlijk waar, ik voel me goed bij NMBS.

“Ik ben zeer goed ontvangen bij NMBS. Ik vind het ook heel fijn dat er opleidingen beschikbaar zijn. Zo heb ik er een kunnen volgen over openbare aanbestedingen. NMBS is een vennootschap van publiek recht en we moeten dus rekening houden met de wet op overheidsopdrachten, die als voordeel hebben dat ze een objectief aankoopproces garanderen. Ook de werkuren zijn heel aangenaam. Ik houd ervan vroeg te beginnen in de ochtend en in de vroege avond te eindigen. Eerlijk waar, ik voel me goed bij NMBS.”

Ook zin gekregen in een job als buyer bij NMBS?
Ontdek onze jobs! »