Biden herdenkt racistische rellen in Tulsa eeuw geleden: ‘De waarheid naar buiten brengen’
Foto: AP

Amerikaans president Joe Biden heeft tijdens een bezoek in Tulsa, in de staat Oklahoma, de racistische aanval op zwarte inwoners van 100 jaar geleden herdacht.

Een witte meute doodde in 1921 300 zwarte Amerikanen en verwoestte een rijk stadsdeel. Tienduizend bewoners van de buurt Greenwood raakten dakloos in wat te boek staat als een van de bloedigste slachtingen in de Amerikaanse geschiedenis.

‘De hel brak letterlijk los’, zei Biden, die ook de bombardementen en verwoeste kerken van destijds memoreerde. Biden kwam naar Tulsa om met overlevenden en nabestaanden te spreken. In zijn toespraak prees hij hun dapperheid om de verhalen vol trauma en geweld te vertellen en toonde hij begrip voor de pijn en frustratie van de vele families voor wie gerechtigheid is uitgebleven. Ook ging Biden in op de rol van de racistische Ku Klux Klan waarmee witte politici en functionarissen hun haat tegen zwarten verspreidden.

Biden herdenkt racistische rellen in Tulsa eeuw geleden: ‘De waarheid naar buiten brengen’
Foto: AP

‘De gebeurtenissen waar het over hebben, zijn 100 jaar geleden gebeurd. En toch ben ik de eerste president in 100 jaar die naar Tulsa komt’, zei hij onder meer. Zijn voorganger, Donald Trump, hield bijna een jaar geleden wel een controversiële verkiezingsrally in de stad.

‘Zodra het gebeurde, was er een duidelijke poging om het uit ons geheugen te wissen’, aldus Biden. Met zijn bezoek wil de Democraat naar eigen zeggen ‘de waarheid naar buiten brengen’.

Discriminatie aanpakken

Springend naar de huidige tijd wees Biden op de raciale discriminatie op de huizenmarkt in de VS, die hij ‘agressief’ wil aanpakken, en de inkomenskloof waar gekleurde mensen mee kampen. Het Witte Huis presenteerde dinsdag een serie maatregelen die daar na jaren van veronachtzaming verandering in moet brengen. Het gaat bijvoorbeeld om het bevorderen van huisbezit en steun bij het opzetten van kleine bedrijven in achtergestelde gemeenschappen. Die zouden moeten profiteren van overheidsaanbestedingen, ter waarde van 100 miljard dollar in de komende vijf jaar.

Biden veroordeelde ook de ‘absoluut ongekende’ aanvallen op het stemrecht van zwarte Amerikanen. Sinds de verkiezingen is het aantal Republikeinse wetsvoorstellen die de toegang tot stemhokjes beperken, fors toegenomen. Biden probeert nu een wet door het Congres te krijgen die de toegang tot de stembus garandeert.

De aanval in Tulsa van 31 mei en 1 juni 1921 werd maandag al herdacht bij een destijds verwoeste kerk, waar burgerrechtenactivisten, onder wie dominee Jesse Jackson, aan het woord kwamen. Biden riep toen in een verklaring al op tot reflectie over de wortels van raciale terreur en systematisch racisme.

Biden herdenkt racistische rellen in Tulsa eeuw geleden: ‘De waarheid naar buiten brengen’
Foto: AFP

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig