Cynthia Bolingo verpulvert record Kim Gevaert op 400m, ook Nafi Thiam wint
Foto: BELGA

Cynthia Bolingo heeft dinsdagavond op de atletiekmeeting in het Franse Montreuil het Belgisch record van Kim Gevaert op de 400 meter verpulverd. Ze klokte 50.75, terwijl het record op 51.45 stond. Bolingo is door haar nieuwe topchrono zeker van Tokio. Nafi Thiam won het hoogspringen.

De olympische limiet staat op 51.35. Om zekerheid te verwerven over de Spelen moest Bolingo dus onder het Belgisch record duiken, maar daar slaagde ze dinsdag in. Haar persoonlijk record stond sinds 2018 op 51.69.

‘Ik zou hier kunnen beweren dat ik dit voelde aankomen, maar dat is absoluut niet zo’, vertelde Bolingo na afloop. ‘Op training liep ik wel sneller dan ooit, maar dat ik zo hard zou gaan, had ik niet zien komen. Ik pak in één keer mijn persoonlijk record, het Belgisch record en de olympische limiet. Dat is zó cool. En dan ben ik ook nog eens de eerste Belgische onder de 51 seconden. Dit is de perfecte avond. Dat het Belgisch record van Kim Gevaert eindelijk voor de bijl gaat, is niet alleen goed voor mij, maar ook voor de Belgische atletiek in het algemeen. Het geeft aan dat we nog altijd progressie boeken.’

Door haar olympische kwalificatie valt er een hele last van de schouders van Bolingo. ‘Een ongelofelijke bevrijding’, noemt ze het. ‘In mijn achterhoofd zat toch altijd de vraag of ik de Spelen wel ging halen, want via de world rankings ben je nooit zeker. Nu moet ik niet meer naar die rankings kijken en ben ik zeker van Tokio.’

Bolingo is heel lang blijven beweren dat de 200 meter haar beste afstand was. Daar lijkt ze nu toch van terug te komen. ‘Ik moet de realiteit onder ogen zien. Ik ben officieel een 400 meterloopster’, besluit ze al lachend.

De winst ging dinsdag naar de Dominicaanse Marileidy Paulino in 50.66.

Thiam wint hoogspringen

Thiam ging over 1m89, dertien centimeter minder dan haar persoonlijk record van 2m02. Nadat ze 1m89 had geklaard bij de eerste poging, liet Thiam de lat in Montreuil op 1m92 leggen. Dat bleek echter te hoog gegrepen. Met haar 1m89 ging ze even hoog als afgelopen winter op het EK vijfkamp in Torun, waar ze goud won.

‘Bij momenten ging het vlotjes, en bij momenten moeizaam’, vertelde Thiam na afloop. ‘Het was dus wisselvallig, maar dat is geen catastrofe. Ik probeer in deze fase van het seizoen vooral bij te leren en ik weet nu weer waaraan te werken. Twee meter spring je echt niet zomaar. Dat is keihard werken. De puzzel moet kloppen en dat is nu nog niet het geval, maar eigenlijk is dat een kwestie van details. Geen zorgen. Hoe meer ik nadenk tijdens mijn sprongen, hoe moeizamer het loopt. Het moet een beetje vanzelf gaan, en daarvoor dienen dit soort wedstrijden.’

Dat Thiam nu nog niet in topvorm is, is precies de bedoeling. ‘Ik wil mijn piek pas in Tokio bereiken. Er zijn jaren geweest dat ik top was in mei of juni en iets minder in augustus, maar nu moet het omgekeerd zijn. Momenteel is het nog wat zoeken, maar dat is logisch. Ik ben wat sterker en sneller geworden, maar daardoor klopt mijn aanloop nu niet meer helemaal. Het is een eeuwige zoektocht’, besluit ze.