camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Erfgoed

Honderden theaterpoppen naar musea

Een belangrijke collectie historische theaterpoppen heeft een nieuw onderkomen ­gekregen in musea, van het Huis van Alijn in Gent tot een museum in het Spaanse Tolosa.

dinsdag 1 juni 2021 om 3.25 uur

Het Huis van Alijn. Rudy Gadeyne

Cemper, het Centrum voor ­Muziek- en Podiumerfgoed, beheerde tot voor kort honderden theaterpoppen afkomstig uit twee belangrijke collecties in Mechelen en Gent.  

De meeste van die poppen werden generaties lang gebruikt door de Mechelse familie Contryn, en door verschillende poppentheaters in die stad. Het andere deel van de collectie behoorde toe aan het Gentse Theater Taptoe, opgericht door Luk De Bruyker.

Cemper ging in 2019, op vraag van de Vlaamse overheid, op zoek naar musea die zich over (delen van) de collectie wilden ontfermen. De oproep bleek zo’n succes – meer dan de helft van de 22 aangeschreven musea toonde interesse – dat zelfs enkele musea teleurgesteld moesten worden.

Uiteindelijk werd de collectie van honderden poppen verdeeld over volgende musea: Amsab-ISG (Gent), het Huis van Alijn (Gent), de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (Brussel), het ­Museum Hof van Busleyden ­(Mechelen) en het Centro Internacional del Títere de Tolosa (Tolosa, Spanje). (th)

De podcasts van De Standaard