camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

maandag 31 mei 2021 om 16.55 uur

1Vakbonden willen brugpensioen nieuw leven inblazen

De vakbonden eisen een verlaging van de leeftijd voor SWT, het vroegere brugpensioen, voor de bedrijfsherstructureringen die op til zijn.

‘Als het niet mogelijk wordt om op 58 jaar met brugpensioen te gaan in bedrijven in herstructurering, kan er voor ons geen sprake zijn van een goed interprofessioneel akkoord’, maakte de socialistische vakbond na een vergadering van de vakbondstop afgelopen weekend nog eens duidelijk. Die leeftijd ligt vandaag op 60 jaar. Daarnaast lanceerde het ABVV de eis dat vanaf volgend jaar de minimumlonen al fors omhoog moeten én dat het vanaf 55 jaar al mogelijk moet zijn halftijds in een landingsbaan te werken. ‘Het is stilaan erop of eronder’, luidt het nog in een persmededeling met het dreigement van acties.

Terry Dupin.  afp

2Gezochte en gewapende Franse ex-militair in Dordogne opgepakt

In de Dordogne, in Frankrijk, is de gezochte en gewapende ex-militair Terry Dupin (29) opgepakt. Hij is bij zijn arrestatie gewond geraakt. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin bevestigd. De man werd ‘geneutraliseerd’, schreef de minister. Volgens een bron dicht bij het onderzoek, raakte de man ‘gewond door kogels’.

Dupin, die al vier keer veroordeeld werd wegens huiselijk geweld, hield zich meer dan 24 uur schuil in een bos in Lardin-Saint-Lazare. Maandagochtend nog had de gendarmerie op sociale media een oproep naar getuigen verspreid met een foto van de man. Die had zich verschanst in een steil, rotsachtig, bebost en moeilijk toegankelijk gebied van ongeveer vier vierkante kilometer.

3Minder dan 450 coronapatiënten op intensieve zorg

Zowel de ziekenhuisopnames, de besmettingen, als de overlijdens dalen verder. Dat blijkt maandagochtend uit de cijfers op het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Van 24 tot 30 mei werden elke dag gemiddeld 87,3 personen opgenomen in het ziekenhuis met covid-19, een daling met 26 procent ten opzichte van de voorgaande zevendaagse periode. In totaal liggen er nu volgens de meest recente cijfers 1.220 mensen in het ziekenhuis, van wie er 443 op intensive care liggen.

In de periode van 21 tot 27 mei werden er dagelijks gemiddeld 1.834 nieuwe besmettingen vastgesteld, een daling met 24 procent in vergelijking met de week voordien. Daar tegenover staat dat ook het aantal afgenomen tests in diezelfde periode daalde met 7 procent, naar een dagelijks gemiddelde van zo’n 43.967 testen.

Voorts lieten tussen 21 en 27 mei dagelijks gemiddeld nog zo’n 14,1 mensen het leven, een daling met ruim 29,8 procent. De teller komt in ons land inmiddels uit op 24.940 covid-19-overlijdens.

• Meer cijfers en grafieken vindt u hier.

4‘Amerikaanse geheime dienst bespioneerde Merkel en Europese bondgenoten met Deense hulp’

De Verenigde Staten hebben van 2012 tot 2014 diverse Europese politici, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel, bespioneerd met de hulp van de Deense inlichtingendiensten. Dat berichten Deense en Europese media zondag.

De Deense openbare omroep Danmarks Radio (DR) meldt dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA Deense internetkabels aftapte om prominente politici en hoge functionarissen in Duitsland, Zweden, Noorwegen en Frankrijk te bespioneren. De NSA maakte hiervoor dankbaar gebruik van een surveillancesamenwerking met de Deense militaire inlichtingendienst FE.

Op het lijstje van personen die door de NSA werden afgeluisterd staan onder meer Angela Merkel, de toenmalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier en toenmalig oppositieleider Peer Steinbruck, aldus DR. De Amerikanen zouden toegang hebben gehad tot sms’jes, telefoonoproepen en internetverkeer, inclusief zoekopdrachten, chats en e-maildiensten.

5China laat drie kinderen per gezin toe, in plaats van twee

China zal de limiet van twee kinderen per gezin schrappen en drie kinderen toelaten. De Chinese bevolking is de voorbije 10 jaar toegenomen met 5,38 procent tot in totaal 1,4 miljard inwoners, blijkt uit de jongste volkstelling, die enkele weken geleden werd gepubliceerd. Het gaat om een vertraging van de groei. De data wijzen op een verouderende bevolking en afnemende bereidheid om meer kinderen op de wereld te zetten.

Sinds 2017 neemt de geboortegraad af, ondanks de versoepeling een jaar eerder van de eenkindpolitiek. Sindsdien was het toegelaten om een tweede kind te krijgen. Nu komt daar dus een derde bij.

China voerde in 1979 de éénkindpolitiek in om de explosieve bevolkingsgroei te drukken.

  ap

6Geen operatie nodig voor De Bruyne

Kevin De Bruyne moet geen operatie ondergaan na de neus- een kaakbeenbreuk die hij opliep in de finale van de Champions League. Dat vertelde Roberto Martinez op zijn persconferentie van maandag. De draaischijf van de Rode Duivels moet wel zijn week vakantie opofferen om extra onderzoeken te ondergaan.

‘We hebben het programma van Kevin veranderd’, aldus Martinez. ‘Normaal had hij vakantie, maar nu moeten we die zeven dagen anders invullen. Hij moet tests ondergaan om te kijken wat we met hem kunnen doen. Toen ik met Kevin sprak, bleef hij positief. We hebben het geluk dat hij geen operatie nodig heeft. Met operatie was hij er niet bij geweest op het EK. Nu hebben we het gevoel dat dat wel zo zal zijn.’

7Vrouw op straat gedood in Evere, baby ‘gezond en wel’

In de Franz Guillaumelaan in Evere is zondagavond rond 19.30 uur een 26-jarige vrouw gedood op straat. Dat bevestigt woordvoerder Martin François van het Brusselse parket aan De Standaard. De vrouw was met haar baby aan het wandelen toen de feiten gebeurden.

‘De onderzoeksrechter is op dit moment ter plaatse en spreekt van doodslag’, zegt de woordvoerder van het Brusselse parket Martin François aan onze redactie.

Sociale diensten ontfermen zich over de baby. De leeftijd van de baby wil het parket nog niet meedelen. Er wordt nog gezocht naar de dader.

8België doneert 4 miljoen vaccins aan Covax

België sluit zich daarmee aan bij Zweden en Denemarken, die ook doneren aan het internationale vaccinatie­programma. Het gaat over overschotten van AstraZeneca en Johnson&Johnson. Dat zei minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) in De ochtend.

Nederland stuurde een half miljoen dosissen AstraZeneca naar Suriname, Zweden doneert een miljoen dosissen AstraZeneca aan Covax, het internationale vaccinatieprogramma. De wereldwijde samenwerking met overheden en farmaceutische bedrijven moet ervoor zorgen dat vaccins wereldwijd beschikbaar en toegankelijk zijn voor alle landen. Het wil zo vooral ontwikkelingslanden ondersteunen. ‘Nu wordt er 30 keer sneller gevaccineerd in rijke landen dan in arme landen’, zegt Kitir daarover.

 Een man krijgt een AstraZeneca-vaccin in Khartoem, Soedan.   afp

Ons land maakte eerder al middelen vrij voor Covax. De komende tijd zal België ook 4 miljoen vaccins doneren aan het internationale programma. Het gaat dan om dosissen van AstraZeneca en Johnson & Johnson. De vraag om juist deze twee vaccins te gebruiken, wordt gemotiveerd door het gemakkelijke transport en toediening van de vaccins.

9Treinverkeer in vrijwel heel Nederland land stilgelegd door grote storing

Het treinverkeer in vrijwel heel Nederland is maandagmiddag stilgevallen wegens een storing aan een telefoniesysteem. Dat had gevolgen voor de bediening van seinen en wissels, meldt de Nederlandse spoorwegmaatschappij NS. Treinen met reizigers die al onderweg waren kwamen niet opeens stil te staan door de storing. ‘Alle treinen rijden door naar een perron’, aldus een woordvoerder van NS.

Tot zeker 16 uur reden er geen treinen. De storing had ook gevolgen voor het internationale verkeer tussen België en Nederland. Die treinen moesten een tijdlang aan de grens stoppen.

10‘The Love Boat’-ster Gavin MacLeod overleden

Gavin MacLeod, die de gastvrije kapitein van het cruiseschip speelde in The love boat, is zaterdag op 90-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. De neef van MacLeod, die het nieuws bevestigde aan magazine Variety, gaf geen doodsoorzaak. De gezondheid van de acteur was al enkele maanden achteruit aan het gaan.

MacLeod werd eigenlijk geboren als Allan See. Voor zijn acteercarrière veranderde hij zijn voornaam naar Gavin omdat hij dat een mooie naam vond, en zijn achternaam naar MacLeod als eerbetoon naar zijn acteerleerkracht aan de universiteit.

MacLeod zal bij het grote publiek vooral herinnerd worden voor zijn vertolking van kapitein Merrill Stubing, de hoofdrolspeler van de Amerikaanse serie The love boat. De populaire serie werd van 1977 tot 1986 uitgezonden. Daarna kwamen er ook nog enkel tv-films waarin de acteur ook meespeelde.

Binnenland
 1. Comeos en NSZ willen vaccinatieplicht in plaats van CST of mondmaskers
 2. Video De Grote Shift | ‘Onteigenen in overstromingsgebieden om mensen te beschermen’: vijf opmerkelijke fragmenten uit het debat
 3. Vlaanderen ontsnapt toch niet aan ruimere coronapas
 4. Gevolg van Operatie Sky ECC: nu ook 64 arrestaties in Albanees milieu
 5. Coronablog | Ministers van Volksgezondheid buigen zich woensdag over brede derde prik
 6. Video Premier De Croo: ‘Zonder vaccins zaten we met een catastrofe’
 7. Dit is er beslist op het Overlegcomité: coronapas ook in Vlaamse horeca en fitness, mondmasker in de winkel
 8. Video Antwerp-fans laten opblaasrollator over tribunes rollen na gewelddadig incident
 9. Waarom brood duurder wordt
 10. Daar heb je de griep al
 11. Waarom de pandemiewet dan toch geen stof vergaart
 12. Advocaat Schild & Vrienden vraagt om dossier weg te halen bij Gentse hof van beroep
 13. Minister Somers ligt dwars over Vilvoordse coronapas
 14. Video Nafi Thiam springt uit een vliegmachine
 15. Meer dan helft omwonenden 3M heeft te veel PFOS in het bloed
 16. Meer dan honderd huiszoekingen naar cocaïnebende in Brussel
 17. Topbankiers over het klimaat: woon het debat vanavond live bij in de AB
 18. Een op vier leerlingen in basisonderwijs heeft antistoffen tegen coronavirus
 19. Weerbericht | Veel wolken vandaag
 20. Meer dan 5.000 besmettingen per dag, meeste covid-patiënten in ziekenhuis sinds mei

De podcasts van De Standaard