camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

film

Rusland wil geen Disney-film met homoseksueel personage

maandag 31 mei 2021 om 3.25 uur

De Russische overheid wil niet dat de Walt Disney Company de korte animatiefilm Out in Rusland uitbrengt. Het tekenfilmpje over een jongeman die op het punt staat zijn ouders te vertellen dat hij homoseksueel is, is volgens Roskomnadzor, de Russische mediawaakhond, schadelijk voor kinderen.

Roskomnadzor heeft Disney een brief gestuurd waarin staat dat het filmpje informatie verspreidt die ‘in strijd is met de familiewaarden en niet-traditionele seksuele relaties promoot’. Homoseksualiteit is in Rusland niet strafbaar. Maar sinds 2013 is het wel ver­boden ‘propaganda te maken voor niet-traditionele seksuele waarden’.

Jongeren zouden zo op verkeerde gedachten kunnen worden ­gebracht als in media, films en ­boeken homoseksuele personages worden getoond. Mensenrechtenorganisaties veroordelen deze wetgeving.

Out is de eerste film van Disney en Pixar met een homoseksueel hoofdpersonage. De kortfilm, die genomineerd was voor een Oscar, is in de VS en Europa al enige tijd op streamingdienst Disney+ te zien. Disney heeft nog niet gereageerd op de waarschuwing. (ldb)

De podcasts van De Standaard