camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

pensioenval

Fiscus lost ‘schuld’ af aan gedupeerde gepensioneerden

Sommige bijverdienende gepensioneerden krijgen vanaf september de belastingen terug die ze de voorbije jaren te veel betaald hadden.

maandag 31 mei 2021 om 3.25 uur

Hoeveel gepensioneerden op een terugbetaling kunnen rekenen, kan de fiscus pas in september laten weten. Fred Hoogervorst

Bijverdienen en er toch netto minder aan overhouden. Dat overkwam jarenlang heel wat gepensioneerden met een bescheiden pensioen, van 15.000 tot zo’n 16.500 euro per jaar. De vorige minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) had het probleem in 2019 al opgelost, maar nu zullen de gepensioneerden in dat geval ook de belastingen terugkrijgen die ze te veel betaald hebben tot inkomstenjaar 2015.

De aanleiding is een arrest van het Grondwettelijk Hof van 11 februari. Een man in Luik bleef na zijn pensioen zetelen in een gemeentelijke adviescommissie. Daarvoor kreeg hij in 2015 voor een heel jaar een vergoeding van 62,5 euro. Maar door die kleine bijverdienste viel de belastingvrijstelling op zijn bescheiden pensioen weg. Hij was recht in de zogenoemde pensioenval gelopen en zag zijn belastingfactuur met zo’n 500 euro toenemen.

De man trok naar de rechter en het Grondwettelijk Hof heeft hem gelijk gegeven, omdat de fiscale regel het gelijkheidsbeginsel schendt. Als die 62,5 euro pensioen was geweest, had hij wel nog van die vrijstelling kunnen genieten. Die gold immers alleen voor wie uitsluitend inkomsten uit pensioen haalde. Iedereen in een gelijkaardige situatie heeft nu recht op een terugbetaling tot inkomstenjaar 2015.

Ook huurinkomst

Na vragen van N-VA-Kamerlid Wim Van der Donckt had minister Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) eerder deze maand duidelijk gemaakt dat de fiscus zal overgaan tot een spontane terugbetaling. De bijverdienstes in kwestie hoeven niet uit arbeid te komen, het kan bijvoorbeeld ook een kleine huurinkomst zijn.

Hoeveel gepensioneerden op een terugbetaling kunnen rekenen, kan de fiscus pas in september laten weten, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën. ‘De betrokkenen zullen automatisch een aanvullend aanslagbiljet ontvangen.’ (cv)

De podcasts van De Standaard