Zoekactie in Dilsen-Stokkem afgerond
De klopjacht naar Conings ging dit weekend onverminderd door in Zutendaal. Foto: Tom Palmaers

Nadat speciale politie-eenheden met bijstand van de politiehelikopter in de nacht van zaterdag op zondag in Zutendaal tevergeefs zochten naar de voortvluchtige militair Jürgen Conings, zochten ze in de namiddag aan het Dilserbos verder. Die zoektocht is rond 18.15 uur afgerond, zonder resultaat.

Aan de Zonnedauwlaan in Lanklaar, een deelgemeente van Dilsen-Stokkem, zijn zondag rond 15 uur opnieuw voertuigen van het leger en politie het Dilserbos ingereden. De zoektocht naar de gewapende militair Jürgen Conings is rond 18.15 uur afgelopen. De politiehelikopter cirkelde lange tijd in de lucht, maar rond 17.30 uur was die nergens meer te bespeuren. Daarna heeft de politie een drone het luchtruim ingestuurd.

Bij de politiemensen is er totaal geen zenuwachtigheid te bespeuren. Mensen van de federale politie slaan rustig een praatje met bewoners van de wijk. De politie ontzegt wel de toegang tot fietsers en wandelaars die via het bos naar Opoeteren of As willen.

Amper uur voordien had het Limburgse parket nog bevestigd dat er in de nacht van zaterdag op zondag in Zutendaal naar Jürgen Conings gezocht is. Zaterdagavond rond 21 uur vond ook al een korte zoeking van politie en militairen plaats in de bossen van Lanklaar in de buurt van de Hoeveweg en de Litzberg. De zoekacties leverden geen resultaat op.

Zondagochtend, kort na middernacht, arriveerden enkele voertuigen van de speciale eenheden van de federale politie in het gehucht Stalken in Zutendaal. De helikopter van de federale politie cirkelde ook een tijdje in de lucht. Rond 2 uur verdwenen de helikopter en politie-eenheden weer. Het federaal parket kan weinig elementen prijsgeven over het onderzoek naar de terreurverdachte Conings, die sinds maandag 17 mei voorlopig van de radar verdwenen lijkt. Grootschalige sweepings in afgebakende zones in het Nationaal Park Hoge Kempen leverden tot nu toe geen resultaten op.

De 46-jarige Conings had recent bedreigingen geuit aan het adres van verschillende personen, onder wie viroloog Marc Van Ranst. Toen hij maandagavond 17 mei niet naar huis terugkeerde en vervolgens bleek dat hij onrustwekkende afscheidsbrieven had nagelaten en zware wapens had bemachtigd, werd alarm geslagen en begon een grootscheepse zoekactie naar de beroepsmilitair. In het onderzoek naar de voortvluchtige is een onderzoeksrechter gevorderd voor poging tot moord in een terroristische context en voor inbreuken op de wapenwetgeving in een terroristische context.