Eitan (5) is stilaan aan de betere hand. Maar hij weet nog niet dat de rest van zijn gezin en grootouders het kabelbaan-drama in Italië niet overleefden. Zijn tante staat hem nu – samen met een team van psychologen – bij.

Het jongetje uit Israël ademt sinds donderdag zelfstandig, maar spreken zou nog moeilijk zijn. Eitan werd tot nog toe in een kunstmatige coma gehouden sinds hij op Pinksteren betrokken raakte in het kabelbaan-drama aan Lago Maggiore in Italië. Hij was de enige van de vijftien inzittenden die het drama overleefde. Volgens de Italiaanse media weet de jongen nog niet dat zijn ouders Tal (26) en Amit (30), zijn broertje Tom (2) en overgrootouders Yitzhak Cohen (81) en Barbara Koninsky (71) het ongeluk niet overleefden.

‘We willen hem geen leugens vertellen. Dus we hebben gezegd dat hij lang geslapen heeft en dat hij op krachten moet komen’, zegt Eitans psycholoog Marina Bertolotti. ‘Samen met de familie zullen we juiste woorden proberen te vinden om hem het nieuws te vertellen. Maar we moeten eerst zien hoe groot het psychologische trauma is.’

Het is waarschijnlijk de stevige knuffel van papa Amit die het leven van de jongen redde. De Italiaanse overheidsdiensten willen hem dan ook postuum eren met een medaille. Voor de familie komt het nieuws te vroeg. Ze willen eerst dat Eitan uit de gevarenzone is.

Papa Amit en de rest van de familie werden donderdag al begraven in het noorden van Israël.

Verdachten niet meer in cel

De ramp leidde in Italië tot geschokte reacties. De autoriteiten hadden drie managers opgepakt van het bedrijf dat de kabelbaan beheerde. Daarvan zijn er intussen twee vrijgelaten. Tegen de directeur en de operationeel manager zouden er niet genoeg bewijzen zijn. De derde, het diensthoofd van de kabelbaan, heeft huisarrest.

Het is nog niet duidelijk hoe het ongeval kon gebeuren. Een kabel raakte los en een noodrem liet het afweten. De speurders vermoeden dat met het remsysteem werd geknoeid om onderbrekingen van de kabelbaan te voorkomen.