‘Geen signalen dat dreiging Jürgen Conings verdwenen is’
(Archiefbeeld) Foto: JEFFREY GAENS

Een nieuwe, beperkte zoekactie zaterdagavond naar de verdwenen militair Jürgen Conings heeft niets opgeleverd. ‘Het duurt lang, ik denk dat we met zijn allen hadden gehoopt dat we sneller duidelijkheid zouden krijgen in dit dossier,’ zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) over de situatie.

Het Belang van Limburg signaleerde zaterdagavond dat er een nieuwe zoekactie plaatsvond in het Nationaal Park Hoge Kempen, nabij Lanklaar, een deelgemeente van Dilsen-Stokkem. De krant meldde dat een twintigtal politiecombi’s en legervoertuigen ingezet werden. De VRT meldt ook dat een politiehelikopter ingezet werd.

Het federaal parket geeft geen details over de inzet tijdens speurtocht, maar bevestigt het nieuws. ‘Ik kan bevestigen dat er gisterenavond een beperkte zoektocht was. De betrokkene werd niet aangetroffen’, zegt woordvoerster Wenke Roggen. In het onderzoek wordt continu voortgewerkt op verschillende pistes, klinkt het. De elementen die daarbij naar voren komen, worden afgetoetst.

‘Geen reden tot paniek’

‘We hebben geen signalen dat de dreiging volledig verdwenen is’, zei minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in De zevende dag.

‘Er is geen reden om te panikeren. Alle signalen die we krijgen worden geanalyseerd en men gaat op basis daarvan bepaalde veiligheidsmaatregelen nemen’, zei de minister. ‘De dreigingen die hij heeft geuit zijn niet min, ze waren zeer gewelddadig en hij had daar ook een aantal voorbereidingen voor genomen.’

De 46-jarige Conings had recent bedreigingen geuit aan het adres van verschillende personen, onder wie viroloog Marc Van Ranst. Toen hij vorige week maandagavond niet naar huis terugkeerde en vervolgens dinsdag bleek dat hij onrustwekkende afscheidsbrieven had nagelaten en zware wapens had bemachtigd, werd alarm geslagen en begon een grootscheepse zoekactie naar de beroepsmilitair.

In het onderzoek naar de voortvluchtige is een onderzoeksrechter gevorderd voor poging tot moord in een terroristische context en voor inbreuken op de wapenwetgeving in een terroristische context.

Eerder deze week werd al gezocht naar Jürgen Conings in het Nationaal Park Hoge Kempen:

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig