Zaterdagmiddag verzamelden coronasceptici uit binnen-en buitenland in het Brusselse Ter Kamerenbos voor een ‘European Manifestation for Freedom’. Sympathisanten van de voortvluchtige militair Jürgen Conings zijn aanwezig voor een steunmars. De politie heeft de betogers tegengehouden aan het Schumanplein.

Volgens de politie Brussel Hoofdstad Elsene zijn er zeker duizend betogers aanwezig. Er zijn in totaal negen betogingen gepland, waaronder een betoging tegen de coronamaatregelen van ‘European Manifestation for Freedom, La Boum 3 en een steunmars voor de voortvluchtige militair Jürgen Conings. Die drie zijn niet toegestaan. De sympathisanten van Jürgen Conings zijn aanwezig met vlaggen en bordjes met de tekst ‘Jürgen Hero Conings’ of ‘Ik steun Jürgen’. Omdat alles rustig verloopt, laat de politie hen voorlopig begaan.

Het collectief Europeans United hoopte op veertigduizend betogers uit heel Europa om in Ter Kamerenbos te protesteren tegen het coronapaspoort of verplichte mondmaskers. Ze zien dat als een inbreuk op de vrijheid en de democratie.

Politie houdt betoging tegen

De betogers zetten in de vooravond hun mars verder richting het Schumanplein in de Europese Wijk, maar daar houdt de politie hen tegen. Aan het Schumanplein heeft de politie een barrage opgesteld, waardoor de demonstranten worden weggehouden van de Europese instellingen. De mars wordt toegelaten tot in het stukje Wetstraat tussen het Jubelpark en Schuman, in de hoop dat iedereen dan vreedzaam huiswaarts keert. Een deel van de betogers lijkt terug te keren naar het Ter Kamerenbos.

Er zijn opvallend veel Nederlanders aanwezig, trots uitgedost met Nederlandse vlaggen die uit mobiele speakers gabbermuziek laten schallen en samen dansen op ‘You’ll never walk alone’. Festivalstemming, geholpen door het mooie weer. Van 40.000 deelnemers, zoals de organisatie aankondigde, is momenteel geen sprake.

Politie houdt betoging coronasceptici tegen aan Schumanplein
(Lees verder onder de foto) Foto: Kristof Vadino

Marc Van Ranst

De Nederlanders zakten af op aangeven van Virus Waarheid, de organisatie van Willem Engel, die recent in aanvaring kwam met Marc Van Ranst, en de voor drugshandel veroordeelde Jeroen Pols.

Die laatste stelt dat de drie organisaties die vandaag in het park betogen, eenzelfde stemming met elkaar delen, ook degenen die komen ter steun van Jürgen Conings. ‘Het houdt allemaal verband: allemaal protesteren we tegen de staat die onze vrijheden afpakt. Deze evolutie is al meer dan twintig jaar aan de gang. Maar ik moedig geen geweld aan. Onze taal is vreedzaam, wij prediken liefde.’ Ondertussen zit Marc Van Ranst wel ondergedoken omdat zijn leven wordt bedreigd. ‘Wij willen dat niemand bedreigd wordt, maar je kan het wel verklaren. En vanuit zijn schuilplaats blijft hij provoceren.’

• Portret La Boum | ‘Er klopt iets niet in deze crisis. Dat is het enige waarover we het eens zijn’

Complottheorieën

Complottheorieën waaien in het rond. Christian Schneider zakte af uit Saarbrucken, uitgedost met Trump-petje en grote vlag met opschrift: ‘Make America Great Again.’ De link is voor hem duidelijk. ‘Het virus werd gebruikt om een Nieuwe Wereldorde te installeren. Trump kwam daartegen op, maar moest weg met vervalste verkiezingen. Wacht maar af, hij komt nog wel terug. Trump is freedom!’ Op zijn T-shirt staat: ‘Unvaccinated Lives Matter.’

‘Er is al lang geen epidemie meer. Ik ken niemand die zwaar ziek is geworden. Waar maakt men dan zo’n spel van’, zegt een vrouw uit Antwerpen die anoniem wenst te blijven. ‘Ik heb al genoeg miserie gekregen. Ik verloor mijn werk als verkoopster omdat ik weigerde een mondmasker te dragen. Ik was 5 maanden aan de slag met wekelijkse contracten. Dus ik kon fluiten naar steun. En mijn eigen vrienden en familie verklaren me gek. Deze hele crisis verscheurt families en vrienden.’

Maar over één ding is zij en haar twee vrienden die haar vergezellen het eens: ze zijn hier niet om Jürgen Conings te steunen, wel om tegen de coronamaatregelen te protesteren. Dat lijkt overigens breed gedragen: van veel sympathisanten van ‘Als 1 achter Jürgen’ lijkt geen sprake; integendeel, velen distantiëren zich er expliciet van.

Politie houdt betoging coronasceptici tegen aan Schumanplein
Foto: Kristof Vadino

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig