Renovatie Downing Street 11: rapport pleit Boris Johnson vrij
Boris Johnson. Foto: reuters

De Britse premier Boris Johnson is ‘onvoorzichtig’ geweest bij de renovatie van zijn officiële residentie in Downing Street 11. Hij heeft zich niet om de kosten van de werkzaamheden bekommerd, maar hij is niet in de fout gegaan. Dat is de conclusie van een rapport dat vrijdag werd bekendgemaakt.

Boris Johnson liet de renovatie van het appartement ‘onvoorzichtig’ toe, ‘zonder zich nauwgezet te bekommeren om de manier waarop ze gefinancierd zou worden’, benadrukt Christopher Geidt in het rapport. De nieuwe regeringsadviseur, die over de naleving van de ministeriële voorschriften gaat, pleit de premier evenwel vrij van elk belangenconflict.

De zaak leidde in april tot een politiek schandaal. De regeringsleider werd ervan beschuldigd dat hij de dure werkzaamheden met privégiften wou financieren.

Tijdens ziekbed

De vernieuwing van het appartement waar Johnson met zijn verloofde Carrie Symonds en hun baby woont, kostte volgens de media 200.000 pond (232.000 euro), veel meer dan de 30.000 pond waarover hij beschikte. Een rijke geldschieter van de Conservatieve Partij betaalde een deel van de factuur.

Volgens Geidt wist Johnson niets van de financiering van de werken, die begonnen toen hij zwaar ziek was van covid-19. Hij kreeg er pas weet van na lekken in de media en regelde zelf de factuur, zei de adviseur. Geidt besloot dat er geen belangenconflict in het spel was.