De minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) heeft besloten het mandaat van de Belgische ambassadeur in Zuid-Korea, Peter Lescouhier, vroeger te beëindigen na het incident van twee maanden geleden. De vrouw van Lescouhier sloeg op 9 april twee verkoopsters in een winkel. De medewerksters dachten dat ze de winkel probeerde te verlaten met gestolen artikelen.

‘De heer Peter Lescouhier heeft de afgelopen drie jaar met toewijding gewerkt als Belgische ambassadeur in Zuid-Korea. Tijdens zijn ambtstermijn heeft hij bijgedragen aan een zeer succesvol staatsbezoek in maart 2019. Hij werd echter duidelijk dat de huidige situatie hem niet toelaat om zijn rol op een serene manier te blijven uitoefenen’, staat te lezen in het persbericht van vandaag.

De echtgenote van de ambassadeur werd er eerder van beschuldigd twee verkoopsters te hebben geslagen die haar verdachten van winkeldiefstal. De vrouw had in april twee kledingstukken gepast in de winkel, voor ze naar buiten liep. Een winkelbediende rende haar onmiddellijk achterna om te vragen naar een kledingstuk dat ze droeg, wat leidde tot een woordenwisseling. Bewakingsbeelden toonden hoe de vrouw de arm van de winkelbediende vastgreep en een oorveeg uitdeelde. Het incident wekte veel woede op in Zuid-Korea.

Op de Facebookpagina van de Belgische ambassade in Seoel had ambassadeur Peter Lescouhier zich eerder al in het Engels en het Koreaans verontschuldigd in naam van zijn echtgenote. ‘Ongeacht de omstandigheden is de manier waarop ze reageerde onaanvaardbaar’, stond er te lezen. De vrouw van de diplomaat nam ook het initiatief om een privégesprek te voeren met de twee winkelmedewerkers om zich persoonlijk te verontschuldigen voor haar gedrag.

Tot de zomer

De partners van ambassadeurs genieten diplomatieke onschendbaarheid. De Belgische ambassade had verklaard mee te werken met de politie. Volgens een verantwoordelijke van het politiecommissariaat van Yongsan, in het centrum van Seoel, heeft de ambassade laten weten ‘het recht op onschendbaarheid van de echtgenote van de ambassadeur te handhaven’. Die onschendbaarheid werd opgeheven op vraag van de politie, waarna ook besloten is om de ambassadeur vervroegd uit zijn functie te zetten. ‘Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès heeft besloten dat het in het belang is van onze bilaterale betrekkingen om de ambtstermijn van ambassadeur Lescouhier in Zuid-Korea deze zomer te beëindigen’, klinkt het nog.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig