Wit-Russische dissident Protasevitsj in cel bezocht door advocaat
Roman Protasevitsj in 2017. Foto: REUTERS

De Wit-Russische dissident en journalist Roman Protasevitsj heeft donderdag in de gevangenis bezoek gehad van zijn advocaat, meldt de onafhankelijke Wit-Russische nieuwssite Belapan.

Het advocatenbezoek vond pas plaats vier dagen nadat de vlucht met de journalist aan boord tot landen werd gedwongen door de autoriteiten en Protasevitsj en zijn vriendin Sofia Sapega werden gearresteerd.

Veel inhoudelijks wilde advocate Inessa Olenskaja donderdagavond niet zeggen aan Belapan. ‘Alles is goed, hij is opgewekt, positief en gelukkig’, was het enige dat ze kwijt wilde over haar cliënt. Vanwege haar beroepsgeheim kon Olenskaja niet meer vertellen, zei ze.

Over de gezondheid van Protasevitsj leven internationaal en bij de Wit-Russische oppositie veel zorgen. Zijn ouders, die in Polen in ballingschap zijn, zeiden eerder dat hun zoon zwaar is toegetakeld naar aanleiding van een video van Protasevitsj die verspreid werd via Wit-Russische staatspropaganda. Volgens velen is Protasevitsj gedwongen om in de video te zeggen dat hij gezond is en goed wordt behandeld. Een bekentenis van het medeorganiseren van de massale onrust in Wit-Rusland na de verkiezingen van afgelopen jaar, zou ook met geweld zijn afgedwongen.

Ryanair-vlucht

De autoriteiten van Wit-Rusland, dat het predicaat van ‘laatste dictatuur van Europa’ draagt, dwongen zondag een Ryanair-vlucht van Griekenland naar Litouwen tot een landing in Minsk. Zogenaamd vanwege een bommelding. Dissident Protasevitsj en zijn vriendin waren onder de passagiers en werden na de landing in Minsk gearresteerd.

Internationaal is er fel gereageerd op de arrestatie en de Wit-Russische schending van internationale luchtvaartverdragen. De Europese Unie heeft besloten om nieuwe sancties tegen het regime van dictator Aleksandr Loekasjenko en Wit-Rusland in te stellen.