Deze duurzame tomaten komen uit België
Foto: Carrefour

Tomaten kweken in België, met aandacht voor ecologie en duurzaamheid? Dat doet de familie Vlaemynck al jarenlang in Petegem-aan-de-Leie, een deelgemeente van Deinze.

In de 16 ha serres van het familiebedrijf Tomato Masters worden het jaar rond tomaten geteeld. Dat is vakwerk, zegt Tom Vlaemynck. Een tomatenplant moet de juiste hoeveelheid ruimte, water, warmte en licht krijgen. Alleen zo krijgen tomaten een volle smaak, een aantrekkelijke kleur en de ideale textuur. Bij Tomato Masters staan duurzaamheid en ecologie voorop.

De tomaten groeien in kweekzakken die gevuld zijn met een substraat bestaande uit turf en compost. Dat is een ideale voedingsbodem voor tomaten. De kweekzakken zijn volledig recycleerbaar en voldoen aan de strenge eisen voor duurzame tomatenteelt. Bij het begin van de kweek zijn de tomatenplantjes gevoelig voor bladluizen. In plaats van chemische insecticiden kiest Tom Vlaemynck dan voor een natuurlijk bestrijdingsmiddel: de ichneumon, een insect dat zich voedt met bladluizen.

In de serres heerst een constante temperatuur van 18 graden. Tomato Masters gebruikt daarvoor een energiezuinige warmtekrachtkoppeling. Deze levert niet alleen de nodige warmte, maar ook de nodige elektriciteit voor 7000 gezinnen. Om de tomaten van water te voorzien installeerde het bedrijf grote reservoirs waarin regenwater wordt opgevangen. Zo is er geen grondwater nodig. De serres worden verlicht met zuinige led-lampen.

Ondanks alle technologie blijft de tomatenteelt een arbeidsintensief werk waar veel vakkennis bij komt kijken, vertelt Tom. De planten moeten gesnoeid worden zodat elke tomaat voldoende lucht en licht krijgt. Ook het oogsten is vakwerk. Pluk te vroeg en de tomaat is niet geschikt voor de verkoop; pluk te laat en ze is overrijp tegen dat ze op je bord ligt. Ook al liggen er maximaal 24 uur tussen de oogst en de levering in een Carrefour bij je buurt.

Sinds 2012 maken de tomaten van Tomato Masters deel uit van de Kwaliteitsketen Carrefour. Dat betekent dat ze voldoen aan een streng lastenboek met normen voor kwaliteit, duurzaamheid en smaak. Pascal De Schrijver, Category Manager fruit en groenten bij Carrefour, kent de familie al jaren. “Onze relatie is gebaseerd op vertrouwen. We zitten rond de tafel om te bespreken welke variëteiten we willen aanbieden en wanneer. Hun combinatie van vakkennis, kweekmethode en ecologische aanpak zorgt voor tomaten die perfect voldoen aan alle kwaliteitseisen van Kwaliteitsketen Carrefour.”

Deze duurzame tomaten komen uit België
Foto: Carrefour

Gezonde prijzen
Carrefour heeft een groot aanbod van producten met een ‘gezonde prijs’. Gezonde prijzen zijn kleine prijzen met grote principes waar iedereen beter van wordt. Door te kiezen voor Belgische producenten ondersteunt Carrefour de lokale economie, is er minder impact op het milieu en is de kwaliteit verzekerd. Je geniet van deze Belgische tomaten voor slechts 0,79 euro per kg (prijs geldig tot 21 juni 2021).