Alles wat je moet weten over de thuisbatterij
Foto: Shutterstock.com

Thuisbatterijen. We hebben er allemaal al over gehoord, maar weten we ook hoe ze werken? Hoe groot ze zijn? En voor wie ze interessant zijn? Wij beantwoorden de meest prangende vragen over thuisbatterijen.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een grote batterij die je in je huis kan hangen of zetten. Net als elke andere batterij slaat hij energie op die je later kan consumeren. Het fungeert dus een beetje als een powerbank voor je huis.

Waarom zou een thuisbatterij voor mij voordelig zijn?

Veruit de vaakst gehoorde reden om een thuisbatterij aan te schaffen, is om het maximum uit je zonnepanelen te halen. Als je op een zonnige dag meer energie produceert dan je nodig hebt, slaat je thuisbatterij het overschot op. Daardoor komt er ook na zonsondergang nog zelfgeproduceerde stroom uit je stopcontact.

Alles wat je moet weten over de thuisbatterij
Foto: Shutterstock.com

Past zo’n batterij wel in mijn huis?

Zeker en vast. Thuisbatterijen bestaan in alle vormen en maten. Sommigen zijn compact, anderen zo groot als een wasmachine. Wat ze wel gemeen hebben: ze zijn loodzwaar! Een licht model weegt al gauw 100 kilogram. Zwaardere exemplaren kunnen tot wel 500 kilogram wegen. Als je van plan bent om je batterij op te hangen, moet je dus wel over een stevige muur beschikken.

Sommige batterijen kan je trouwens ook buiten laten staan, maar niet allemaal. Check dit dus zeker voor je je er één aanschaft.

Hoeveel energie kan ik opslaan op mijn thuisbatterij?

Dat hangt af van model tot model. De kleinste thuisbatterijen kunnen zo’n 2,2 kWh (kilowattuur) opslaan. Dat is voldoende om ongeveer één uur lang je oven aan te zetten. Grotere modellen hebben een capaciteit tot 14 kWh. Dat is voldoende om zes wasmachines mee te laten draaien. Een gemiddeld gezin verbruikt iets meer dan 28 kWh per dag. Met een grote batterij kan je je huis dus een halve dag draaiende houden.

Hoeveel kost een thuisbatterij?

Ook dat is afhankelijk van model tot model. Voor een degelijk exemplaar tel je toch al snel 5.000 à 8.000 euro neer. Met een levensduur van 10 à 20 jaar is een thuisbatterij bij uitstek een langetermijninvestering.

De overheid geeft je echter een financieel duwtje in de rug. Als je huis al meer dan tien jaar op de teller heeft, wordt de btw op je batterij teruggeschroefd van 21 naar 6 procent. Daarnaast reikt Vlaanderen ook een aankooppremie uit. Wie dit jaar nog een subsidieaanvraag indient, kan zo tot maximum 2.550 euro terugtrekken.

Alles wat je moet weten over de thuisbatterij
Foto: Shutterstock.com

Hoelang gaat zo’n batterij mee?

De levensduur van een batterij wordt niet in tijd uitgedrukt, maar in laadcycli. Hoe vaker de batterij zichzelf op- en ontlaadt, des te sneller zal ze ook versleten zijn. De thuisbatterijen die bij ons op de markt zijn, hebben tussen de 2.800 en 10.000 laadcycli in zich. Dat komt overeen met ongeveer 10 à 20 jaar. Hou bij de aankoop van je batterij dus zeker rekening met het aantal laadcycli. Een goedkope batterij met weinig cycli kan op lange termijn een dure investering blijken.

Kan ik mijn versleten thuisbatterij recycleren?

Net als andere batterijen kan een thuisbatterij inderdaad gerecycleerd worden. Hiervoor schakel je de installateur van je batterij opnieuw in. Wie (thuis)batterijen aan de man brengt in de Europese Unie is onderhevig aan de aanvaardingsplicht. Dat betekent dat de installateur op het einde van de cyclus verplicht is om, op aanvraag je afgedankte batterij op te halen en te zorgen dat deze gerecycleerd wordt.

Bebat zamelt alle batterijen in: van de grootste tot allerkleinste. Wist je dat elk type batterij op een andere manier gerecycleerd wordt? Ontdek hoe ook jouw lege batterij het verschil kan maken op www.bebat.be.

Alles wat je moet weten over de thuisbatterij
Foto: Shutterstock.com