7 tips om je fietsbatterij lang gezond te houden
Foto: Shutterstock.com

Fietsen is weer helemaal in! En daar zit de e-bike zeker voor iets tussen. Jong en oud rijdt vandaag elektrisch en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Maar om lang en ten volle van je elektrische fiets te kunnen genieten, moet je wel zorg dragen voor je batterij. Deze 7 gouden regels helpen je op weg.

1. Laad je batterij altijd op

Een lege fietsbatterij is niet alleen lastig tijdens je fietstocht, maar het is ook slecht voor de accu zelf. Een batterij die regelmatig volledig leeg is, verliest namelijk laadcapaciteit. Als je toch eens volledig tot nul gaat - wat natuurlijk altijd kan gebeuren - laad je hem best meteen op als je arriveert. Een lege batterij te lang laten rusten, is de grootste hoofdzonde van de elektrische fietser.

7 tips om je fietsbatterij lang gezond te houden
Foto: Shutterstock.com

2. Ga niet voor de volle 100 procent

100 procent leeg is niet goed, maar 100 procent vol evenmin. Door je batterij tot de nok te vullen met energie ga je ze overbelasten. Hierdoor zal die sneller het loodje leggen. Beter is het om je accu tot 85 à 95 procent te vullen. Vlak voor een stevige rit kan je je batterij natuurlijk wel eens maximaal opladen, maar doe het niet elke keer.

3. Bewaar je batterij op kamertemperatuur

Je accu heeft het niet te graag te warm, noch te koud. Idealiter bewaar je ze altijd tussen de 7 en 30 graden Celsius. Hou hier rekening mee bij het zoeken naar een opbergplek. Buitenshuis is niet geschikt, maar naast de verwarming evenmin.

Een e-bike is vaak een perfecte vervanger voor de wagen. Neem je je fiets mee op pad met de auto? Dan neem je je batterij tijdens het vervoeren van je fiets op een fietsendrager best mee in de auto. Op andere momenten laat je je batterij beter niet in de wagen liggen, omwille van de temperatuur, maar bewaar je hem thuis.

4. Overbelast je batterij niet onnodig

Ja, het is leuk om op maximale kracht met je elektrische fiets te rijden, maar het is niet de meest duurzame optie voor je accu. Die moet namelijk flink zijn best doen om je zo krachtig te kunnen ondersteunen. Gebruik deze functie dus enkel als je het echt nodig hebt. Bij een zware klim bijvoorbeeld. Of als je snel thuis wil zijn op een regenachtige dag.

7 tips om je fietsbatterij lang gezond te houden
Foto: Shutterstock.com

5. Koppel je batterij los voor je gaat poetsen

E-bike-rijders zijn trots op hun stalen ros en zien het graag blinken. Haal, voor je je fiets te lijf gaat met water en zeep, wel even je batterij weg. Fietsbatterijen zijn waterbestendig, maar houden het - als ze mogen kiezen - liever droog. Als ze regelmatig stevig nat worden, kunnen de metalen aansluitingen bijvoorbeeld beginnen roesten.

6. Koel de batterij af voor het laden

Wacht na het koersen zeker een half uurtje voor je je batterij oplaadt. Je vermoeide batterij kan zo even afkoelen voor ze weer gevuld wordt met elektriciteit. Dat is goed voor je accu en geeft je de tijd om op je gemakje te stretchen.

7. Als ze toch aan vervanging toe is, recycleer ze dan

Zelfs als je goed zorgdraagt voor je batterij, zal ze na vier à zes jaar aan vervanging toe zijn. Dat betekent echter niet dat ook je fiets vervangen moet worden. Met een nieuwe batterij is je e-bike weer zo goed als nieuw.

De vervanging van de batterij laat je het best uitvoeren door een expert - je fietsenmaker bijvoorbeeld. Vraag wel specifiek na of die de oude accu’s recycleert. Batterijen (en dus ook fietsbatterijen) zitten vol schaarse grondstoffen die makkelijk gerecycleerd kunnen worden. Wie zijn batterij gratis bij een Bebat-inzamelpunt binnenbrengt, is er zeker van dat al die herbruikbare grondstoffen een tweede leven krijgen. Deze inzamelpunten vind je op je lokale recyclagepark en bij je fietshandelaar.

Strijd samen met Bebat voor een groene toekomst en recycleer al je batterijen. Vind nog veel meer tips over hoe je het meest uit je batterijen haalt op www.bebat.be.