Wijs werken, zó doen ze dat bij de Stad Gent
Foto: Baanbrekende Werkgever

Elke dag weer zetten de bijna 10.000 collega’s van de Stad Gent alles op alles om bewoners en bezoekers zo goed mogelijk van dienst te zijn. Daarvoor vinden ze steun in een vooruitstrevend HR-beleid dat autonomie en welzijn hoog in het vaandel draagt.

Het participatief HR-traject dat de Stad Gent enkele jaren geleden begon, gaat uit van de organisatiewaarden (open, betrokken, creatief en doelgericht) en de daarop gebaseerde drie principes: meer mens, minder regels, meer oplossingen. “Alles wat we doen, vertrekt vanuit deze beginselen”, verheldert HR-departementshoofd Klaartje Huyge. “Daarbij geven we veel ruimte aan de teams en medewerkers om de beleidslijnen in te vullen. Die autonomie vinden we belangrijk, want zo slagen we erin op de individuele noden in te spelen.”

(lees verder onder de video)

Community creëren

Dat medewerkers vanop verschillende locaties en ook steeds vaker van thuis uit werken, brengt een andere uitdaging met zich mee: verbondenheid creëren. “Ondanks de afstand blijven we inspanningen leveren om mensen dichter bij elkaar te brengen en aan die community van fiere Gentse medewerkers te bouwen”, reageert Chantale De Bondt, directeur Talent & Ontwikkeling. “Bijvoorbeeld via ons magazine Gentsters. We stimuleren medewerkers ook om elkaar feedback te geven. Dat is niet alleen goed voor de teamdynamiek, het laat iedereen ook toe om te blijven groeien.”

Welzijn van medewerkers is nog een aandachtspunt. Via bevragingen houdt Stad Gent de vinger aan de pols en onderneemt het gerichte acties. “We willen immers niet alleen een warme werkgever in woorden, maar ook in daden zijn”, klinkt het.

(lees verder onder de video)

4 tips om een baanbrekende werkgever te worden

  • Ga voor evolutie in plaats van revolutie. Vertrek vanuit de bestaande context.
  • Kies voor verandertrajecten die bij je organisatiecultuur passen en wees consistent.
  • Maak maatwerk mogelijk. Laat ruimte aan de teams om beleidslijnen in te vullen.
  • Laat medewerkers elkaar inspireren via storytelling.

Bekijk de volledige Baanbrekende sessie van Stad Gent hier »

Baanbrekende werkgever is een initiatief van De Lijn, AMS en Jobat