Louvre krijgt eerste vrouwelijke directeur
Laurence des Cars. Foto: AFP

De 54-jarige historica Laurence des Cars wordt de nieuwe directeur van het ­Louvre. Ze kondigde al meteen een verlenging van de ­openingsuren aan.

Met Laurence Des Cars zal het Louvre voor het eerst geleid ­worden door een vrouw. Zij werd door de Franse president Emmanuel Macron aangeduid als nieuwe directeur van het Parijse museum. Daarvoor maakt ze de overstap van het Musée d’Orsay, waar ze de voorbije vier jaar aan het hoofd stond.

Des Cars, een kunsthistorica gespecialiseerd in de 19de eeuw, werd bij Orsay geroemd om haar daadkracht. Met ‘Orsay Grand Ouvert’ lanceerde ze tijdens de lockdown een project om het museum uit te breiden. Ze legt de nadruk op de sociale rol van het museum, met aandacht voor diversiteit. In maart werd ­Orsay ook het eerste Franse ­museum dat vrijwillig een door de nazi’s geroofd schilderij teruggaf: Rosiers sous les arbres van ­Gustav Klimt ging terug naar de rechtmatige eigenaars, een Joodse familie.

Als directeur vervangt Des Cars Jean-Luc Martinez, die het Louvre leidde sinds 2013. Onder hem groeide het museum naar meer dan 10 miljoen bezoekers in 2019. Dat was een wereldrecord.

Des Cars zei al dat ze de openingsuren van het ­Louvre wil oprekken om jongere be­zoekers aan te trekken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig