Negen doden bij schietpartij in Californië, ook dader doodgeschoten
Foto: REUTERS

Bij een schietpartij in het Amerikaanse San José, in de staat Californië, zijn negen mensen gedood. Ook de schutter zelf heeft het niet overleefd.

De schietpartij vond woensdag rond 6.30 lokale tijd plaats op een site van de openbaarvervoermaatschappij Valley Transportation Authority (VTA), waar de voertuigen worden onderhouden. Volgens kwamen negen mensen om. Eén persoon ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Ook de schutter zelf, een mannelijke werknemer, heeft het niet overleefd. Hij zou na de schietpartij zelfmoord gepleegd hebben, zo meldt politiewoordvoerder Russell Davis.

Volgens Amerikaanse media zou de schietpartij plaatsgevonden hebben tijdens een vakbondsvergadering. Over het motief van de dader is nog geen duidelijkheid. De gouverneur van Californië Gavin Newsom hekelde woensdag in een reactie het wapengeweld in de Verenigde Staten. ‘Er moet dringend iets veranderen’, zei Newsom. De Amerikaanse president Joe Biden sprak in een mededeling van een ‘verschrikkelijke tragedie’. Hij heeft de ‘treurige plicht’ om nog maar eens de vlaggen halfstok te laten hangen, klonk het. De president herinnerde aan meerdere dodelijke schietpartijen de voorbije weken in de VS en zal bij het Congres aandringen op maatregelen, om de ‘epidemie van wapengeweld’ te stoppen. ‘Het is genoeg’, aldus Biden.

‘Dit is een donker moment voor ons’, zei de burgemeester van San José, Sam Liccardo. ‘We zullen er alles aandoen om ervoor te zorgen dat dit nooit meer kan gebeuren in onze stad.’