Remco Evenepoel stapt uit de Giro na valpartij
Evenepoel finishte uiteindelijk met behulp van zijn ploegmaten Iljo Keisse en Mikel Honoré. Foto: Getty Images

Remco Evenepoel kwam woensdag niet één, maar twee keer ten val in de zeventiende etappe van de Giro. Hij kon nog finishen, maar woensdagavond maakte zijn team bekend dat de 21-jarige renner de Giro niet zal afmaken.

Een aantal renners, waaronder Vincenzo Nibali en Giulio Ciccone, gingen onderuit op iets meer dan 25 kilometer van de finish, in de aanloop naar de steile slotklim (Sega di Ala). Evenepoel, die net was teruggekeerd in het peloton, reed als laatste van de groep en moest de buitenkant van een bocht nemen. Onze landgenoot, die zoals bekend zwaar ten val kwam tijdens een afdaling in de Ronde van Lombardije, reed iets te snel en dook over een vangrail de graskant in.

Nadat hij opnieuw was rechtgestaan, werd hij aangereden door de Spanjaard Mikel Nieve. Zo blijkt uit televisiebeelden en werd ook bevestigd door de ploeg. Evenepoel was daarna even ‘groggy’, maar kon zijn tocht voortzetten na verzorging. Hij finishte uiteindelijk met behulp van zijn ploegmaten Iljo Keisse en Mikel Honoré als 132ste, op 36:28 minuten van ritwinnaar Dan Martin.

Deceuninck - Quick-Step trok met Evenepoel naar het ziekenhuis voor een scan van de linkerelleboog, die zichtbaar gezwollen was. Geen breuken, maar de opgelopen schade blijkt toch te groot om nog verder te rijden, waardoor er vroegtijdig een einde komt aan de eerste grote ronde van het Belgische supertalent. De Giro was ook de eerste koers van Evenepoel nadat hij negen maanden geleden zwaar ten val kwam in de Ronde van Lombardije.

‘Natuurlijk is het jammer om mijn eerste grote ronde vroegtijdig te verlaten, maar het was een aangename ervaring en ik hoop hier op een dag nog eens opnieuw te staan’, aldus Evenepoel in een reactie. ‘Ik wens al mijn ploeggenoten alle succes toe in de overblijvende ritten.’

Zo wordt Joao Almeida nu helemaal de focus voor Deceuninck - Quick-Step. De Portugees deed woensdag een gooi naar de etappezege, maar kwam uiteindelijk dertien seconden te kort. Almeida, vorig jaar vijftien dagen in het roze, pakte wel ruim een minuut terug op de Colombiaanse leider Egan Bernal (Ineos) en is nu achtste in de stand.