Corsica, een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars
Randonnée centre Corse Foto: Sylvain Allessandri

Wandelen op Corsica is een verademing voor elke natuurliefhebber en wandelaar: 75 kilometer breed en 180 kilometer lang. Je kunt op dit Franse eiland in de Middellandse Zee de meest uiteenlopende wandelingen maken. Wandel je graag langs de kust of juist liever door de bergen: op Corsica kan het allemaal. Tijd voor actie!

Corsica staat bekend als Île de Beauté en dat heeft zo zijn redenen. Corsica wordt vaak geassocieerd met ongerepte en wondermooie natuur. Prachtige bossen, ruige bergen, diepe valleien, idyllische zandstranden en rotskusten. De natuur van Corsica is zelfs zo uniek dat enkele natuurreservaten op het eiland door UNESCO werden uitgeroepen tot werelderfgoed.

Het Regionaal Natuurpark werd in 1972 geklasseerd om deze bijzondere natuur van het eiland te beschermen en bestrijkt qua oppervlakte zowat 40 procent van het eiland. Met een netwerk van 1.500 km wandelpaden vind je in het natuurpark vele wandelroutes, waarvan de GR20 de bekendste is.

GR20: voor gevorderden

De mythische GR20 (Grande Randonnée 20) is wellicht de beroemdste langeafstandsroute in Europa. Ze trekt diagonaal van noordwest naar zuidoost over het woeste eiland Corsica, en is vooral geschikt is voor de sportieve bergwandelaars. Er wordt gezegd dat het een van de moeilijkste routepaden in Europa is en tegelijk een van de mooiste. De Grande Randonnée 20 is allesbehalve een walk in the park. Normaal gezien heb je – zonder al te veel slenteren – een kleine veertien dagen nodig om de wandeling (200 km!) volledig af te werken. Vergeet je hiking shoes en dikke sokken niet!

Corsica, een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars
Les Aiguilles de Bavella Foto: GR20

Mare a Mare

Naast de GR20 heeft Corsica uiteraard nog veel meer wandelplezier in petto, voor elke moeilijkheidsgraad. Routes die van west naar oost trekken en geschikt zijn voor meer beginnende wandelaars. De Mare a Mare Sud is zo een van dé wandelklassiekers op Corsica en de ideale manier om kennis te maken met het authentieke en kleurrijke zuiden van het eiland. In vijf wandeletappes wandel je van Porto Vecchio aan de oostkust naar Propriano aan de westkust.

Corsica, een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars
St Lucie de Tallano Mare e mare Foto: Sylvain Allessandri

Mare e Monti

De naam zegt het al: tijdens deze wandeling loop je langs de zee en bergen. De route loopt tussen Calenzana en Cargèse en is in totaal 135 kilometer lang. Je geniet tijdens deze tocht van adembenemende vergezichten, verfrissende beekjes en idyllische dorpjes. Je komt bijvoorbeeld ook langs het prachtige vissersdorpje Girolatta. Deze wandelroute duurt een dag of tien.

Corsica, een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars
Pont génois Mare e monti Foto: Sylvain Allessandri

Hoe geraak je in Corsica?
Corsica ligt in het hart van het westelijke Middellandse Zeegebied, op 170 km van de kust van Frankrijk en op 80 km van de Italiaanse kust. Het eiland is het hele jaar door bereikbaar met de boot of met het vliegtuig. Alle praktische info om jouw vakantie naar Corsica voor te bereiden, vind je op www.visit-corsica.com.
#ExploreFrance