Vlaams Belang voert actie tegen veroordeling Voorpost-leden
Foto: BELGAONTHESPOT

Vier leden van de Vlaams-nationalistische beweging Voorpost zijn veroordeeld voor het aanzetten tot haat en geweld, na een illegale spandoekactie. ‘Ik ga niet akkoord met lieden die aansturen op een clash met de hele islam, maar een mening breng je niet voor de rechtbank’, tweet Bart De Wever (N-VA). Het Vlaams Belang voerde in Mechelen actie.

Vier leden van de Vlaams-nationalistische beweging Voorpost organiseerden vorig jaar een niet-toegestane spandoekactie op de markt van Mechelen. De Voorpost-delegatie deelde onder meer pamfletten uit waarin ze zich verzetten tegen de ‘islamisering van de maatschappij’ en folders waarin ze gebedsdiensten van moslims in coronatijden aankaartten, terwijl de groep zelf die dag geen toestemming kreeg om te protesteren.

Volgens het parket maakte het viertal zich daarmee schuldig aan het aanzetten tot haat of geweld tegen de moslimgemeenschap. De Mechelse correctionele rechtbank volgde dat standpunt en gaf de betrokkenen een celstraf van zes maanden, voor drie van de vier met uitstel.

Als reactie op het vonnis zakten Vlaams Belang-parlementsleden woensdagavond af naar de Mechelse Grote Markt met gelijkaardige spandoeken met eenzelfde boodschap , aangevuld met affiches met de boodschap ‘Stop censuur’. ‘De strafrechtelijke veroordeling van de vier Voorpost-activisten is ver voorbij een gerechtelijke dwaling. Dit is een aanval op de vrije meningsuiting, de democratie en de mogelijkheid om oppositie te voeren’, klonk het bij de deelnemers. Bij de aanwezigen waren de meeste kopstukken van de partij, onder wie voorzitter Tom Van Grieken en Barbara Pas.

Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever hekelt de uitspraak. ‘Ik ga niet akkoord met lieden die aansturen op een clash met de hele islam, maar een mening breng je niet voor de rechtbank’, klinkt het. ‘De vrijheid kan niet verdedigd worden door haar te beperken.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig